De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

MITT: Een update voor jou

04 maart 2022
MITT

In deze nieuwsbrief informeer ik je over van alles; jouw arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, ontwikkeling, strategiesessies en het werk van kaderleden.

 

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Arbeidsvoorwaarden

Het nieuwe cao-boekje 2022 is klaar en kan je vinden op https://mitt.nl/cao-mitt-boekjes/. De vakorganisaties werken samen met de werkgevers in de MITT en Textielreiniging (Raltex) en het pensioenfonds aan de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Zij worden daarin begeleid door externe procesbegeleider AethiQs. In april 2022 komt het kabinet naar verwachting met aanvullende pensioenwetgeving zodat er verder gewerkt kan worden aan het contract, invaren van oude rechten, datum van overgang en andere nader in te vullen zaken. Uiteraard met jouw instemming daarop.

Arbeidsomstandigheden MITT

Jouw werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige (werk)omgeving. Het startpunt hiervoor is het uitvoeren van een zogeheten Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Met de RI&E loopt de werkgever langs alle risico’s in de onderneming. Met de daaruit volgende actiepunten moet hij aan de slag om de risico’s voor jou en je collega’s op te lossen en/of te beperken. Veel oplossingen zijn al te vinden op www.modintarbocatalogus.nl. Neem ook eens een kijkje en/of tip je ondernemingsraad (OR) en werkgever.

In de MITT hebben we twee RI&E’s; eentje voor de Mode & Interieur en één voor de Tapijt & Textiel. Hierin wordt rekening gehouden met de branche specifieke risico’s. Sociale partners hebben beide RI&E’s geactualiseerd en ze aangemeld bij het steunpunt RI&E. De Arbeidsinspectie controleert bij bedrijven of er een RI&E aanwezig is met een bijbehorend plan van aanpak. Wanneer dit niet aanwezig is, mag de Inspectie meteen een boete uitdelen. Heeft jouw werkgever nog geen RI&E uitgevoerd en/of moet deze nog getoetst worden? Wijs je werkgever dan via deze link op de mogelijkheden voor een veilige werkomgeving en onnodige kosten te voorkomen!

Ontwikkeling

Sociale partners in de MITT hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in jouw persoonlijke ontwikkeling op velerlei terreinen. Op de website www.ikbenmoi.nl vind je ons brede aanbod op het gebied van gezondheid, financiën en leren & ontwikkelen. Dit hebben we gedaan met behulp van ESF-subsidie die eind 2021 is gestopt. Niettemin willen werkgevers en vakorganisaties samen dat dit ontwikkelproces in de MITT wel door blijft gaan. We kijken naar eventuele andere nieuwe subsidies en financieren ondertussen vanuit het Sociaal Fonds MITT een aantal projecten gewoon zelf.

Strategie MITT

Vakorganisaties en werkgevers in de MITT spreken met elkaar over de toekomst van de MITT en de manier waarop we die willen bereiken. Dit doen we met behulp van een externe procesbegeleider. We hebben al enkele sessies gehad. Daarbij komen onderwerpen aan bod als het ontstaan van de MITT, de veranderingen in de productieketen, de werkingssfeer, nut en noodzaak van de diverse MITT-stichtingen en onze eigen werkwijze en samenwerking met andere partijen. Het zijn intensieve en inspirerende gesprekken die in een goede onderlinge sfeer verlopen. Later meer daarover.

Kaderleden

Eddy Vree van Ten Cate Outdoor Fabrics en Marco van Bergen van Tarkett BV zijn kaderlid bij de MITT. Dit houdt in dat ze deelnemen aan cao-commissies namens De Unie en meedenken over de cao, pensioen, arbo en de ontwikkelingen in de sector MITT. Lijkt je dat wel interessant? Neem dan contact met ze op via marco.vanbergen@tarkett.com en e.vree@tencateoutdoorfabrics.com.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je de belangenbehartiger Emanuel Geurts bereiken via emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met de collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

MITT

MITT: Cao-onderhandelingen

In dit bericht informeer ik, Emanuel Geurts (belangenbehartiger), je over de 2e ronde van de onderhandelingen voor de cao MITT….

MITT

MITT: Update

In dit bericht informeer ik, Emanuel Geurts (belangenbehartiger) je over de start van de onderhandelingen voor de cao MITT en…

Word gratis lid