De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

MITT: derde ronde cao-onderhandelingen

14 december 2022
MITT

Op 16 november 2022 is er overleg geweest bij de MITT en hebben we het gehad over de ontwikkelingen in de sector, bij de bedrijven en medewerkers in de MITT. Dinsdag 22 november 2022 zijn we gestart met onderhandelen op basis van de inzetbrieven van de vakorganisaties en de top 3-lijst van werkgevers. In deze ledenbrief informeer ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, je over de 3e ronde van de onderhandelingen voor de cao MITT van 12 december 2022.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Onderhandelingen cao MITT

De vakorganisaties hebben werkgevers verteld wat hun leden hebben gevonden van het bod op loon en generatiepact van werkgevers. De achterban was daar duidelijk in. Een generatiepactregeling op basis van 80-80-100 wordt niet als een oplossing gezien. Daar moet te veel voor worden ingeleverd en het alternatief om zelf dagen op te nemen is dan aantrekkelijker. Op structureel loon moet het gaan over de betaalde salarissen en een percentage richting de tien procent voor een cao van een jaar. Werkgevers hebben na een onderling beraad een nieuw bod op tafel gelegd. Ze bieden 5,0% over de betaalde lonen voor 12 maanden en een incidentele uitkering van 2% van het jaarloon. Incidenteel kan in de vorm van een bedrag ineens of het werknemersdeel van het pensioen. Verder vervalt het jeugdloon voor jonge medewerkers van 20 jaar en ook het artikel in de cao over stukloon. Bij de generatiepactregeling hebben ze twee varianten:

  • 80-85-100% maximaal 5 jaar voor de AOW waar werknemer de seniorendagen voor inlevert en de ploegendienstdag. Met inzet van extra bovenwettelijke dagen kan de 85% nog worden opgehoogd. De waarde is 0,38% per dag.
  • 80-90-100% maximaal 2 jaar voor de AOW waar werknemer 6 seniorendagen voor inlevert, 5 bovenwettelijke dagen en 1 ploegendienstdag. Met inbreng van extra dagen kan de 90% nog worden opgehoogd. De waarde is 0,38% per dag.

Werkgevers stellen daarbij wel ook als voorwaarden dat een werknemer minimaal 32 uur per week werkt, 10 jaar in de sector actief is, maximaal schaal 8 heeft en geen nevenwerkzaamheden doet.

De vakorganisaties hebben kort gezegd als reactie aangegeven dat wij zien dat werkgevers hebben bewogen maar dat het loonbod echt te laag is en het generatiepact zo niet aantrekkelijk genoeg. Er staan geen nieuwe onderhandelingsrondes gepland. Werkgevers en vakorganisaties gaan terug naar hun achterbannen. Na de jaarwisseling moet er worden gesproken over een vervolg.

Wat vind jij?

Als belangenbehartiger verneem ik graag de reacties van de leden op de voorstellen van werkgevers. Wat vind je er goed aan en wat zou je graag anders zien? Welke argumenten kan ik daarbij gebruiken in de komende onderhandelingsronde? Vind je dat we snel tot een cao-resultaat moeten komen of niet? Stuur me jouw mening via emanuel.geurts@unie.nl of bel me via 06-52522074. Ik ben benieuwd!

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via emanuel.geurts@unie.nl en via 06-52522074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of via de chatfunctie op www.unie.nl.

 

[print_link]

 

 

Gerelateerde berichten

coronamaatregelen in de retail

Inretail: Cao-proces

Vakorganisaties en werkgevers kiezen voor een ander cao-proces. Werkgevers en vakbonden zijn begonnen aan het proces dat moet leiden tot een…

MITT

MITT: Cao-onderhandelingen

In dit bericht informeer ik, Emanuel Geurts (belangenbehartiger), je over de 2e ronde van de onderhandelingen voor de cao MITT….

Word gratis lid