De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Michelin: Terugkoppeling tweede ronde cao-onderhandelingen

19 april 2024

Op 17 april 2024 hebben wij voor de tweede keer overleg gevoerd met de werkgever over een nieuwe cao voor Michelin. Het overleg verliep heel constructief en in een positieve sfeer. Tijdens de eerste onderhandelingsronde hebben wij elkaars voorstellen nader toegelicht en de toelichtende vragen beantwoord. Bij de tweede onderhandelingen zijn wij echt begonnen met de onderhandelingen. De werkgever heeft inhoudelijk gereageerd op onze voorstellen, behalve op onze vraag over de loonsverhoging. Hierover hebben wij de werkgever meer onderbouwing gegeven.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Tot nu toe kunnen we op basis van de reactie van de werkgever constateren dat zij niet meteen afwijzend op onze voorstellen hebben gereageerd. Zij gaven al aan dat zij een aantal van onze voorstellen meteen konden accepteren, zoals meer aandacht voor de aanpak van werkdruk, aanpassing van de vergoeding voor thuiswerken, een persoonlijk opleidingsbudget en dat als ouderschapsverlof op een feestdag valt, die dag niet als ouderschapsverlof geldt. Wij zijn ook overeengekomen dat de nieuwe cao een looptijd van 2 jaar zal hebben.

Over een aantal voorstellen heeft de werkgever een voorbehoud gemaakt vanwege het totale budget dat nodig zal zijn voor de loonsverhoging. Volgens de werkgever zal de aanvaarding van de voorstellen zoals het betaald vrij op 5 mei, aanvulling van extra ouderschapsverlof en het budget voor verduurzaming afhangen van de hoogte van de structurele loonsverhoging gedurende de nieuwe cao-periode.

Binnen ongeveer een week ontvangen we een schriftelijke reactie van de werkgever op al onze voorstellen, inclusief de loonsverhoging. Vanaf dat moment zullen we te weten komen welke ruimte de werkgever heeft voor de cao-loonsverhoging en alle andere voorstellen die ook geld zullen kosten.

Ons volgende overleg zal plaatsvinden op dinsdag 7 mei aanstaande. Wij hopen de leden vanaf dat moment een concreet beeld te kunnen geven van de reactie en de uitkomst van de onderhandelingen. Wanneer we zover zijn, dus als er een totaal voorstel van de werkgever ligt als resultaat van de onderhandelingen, zullen wij dat aan de leden voorleggen. Uiteindelijk zullen de leden met een Compleet lidmaatschap bepalen of het onderhandelingsresultaat acceptabel is.

Na 7 mei zullen wij de leden op de hoogte brengen van de uitkomst van de cao-onderhandelingen.

Contact

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je contact met de belangenbehartiger Suat Koetloe opnemen via suat.koetloe@unie.nl of op 06-5252 2061.

Gerelateerde berichten

Michelin: concept cao-voorstellen

Op basis van de input die medewerkers gaven op de personeel/ledenvergadering op 27 februari hebben wij de conceptvoorstellen opgesteld voor…

Word gratis lid