De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Metalektro: minimale vooruitgang cao

08 oktober 2020

Op 7 oktober hebben wij voor de 3e keer met de werkgevers gesproken over een nieuwe cao Metalektro. Vorige keer vertelden wij jullie dat er nog geen schot zat in het overleg. Nu is het niet veel anders. Werkgevers hebben wel wat stapjes gezet, maar een nieuwe cao is nog lang niet in zicht.

Voorstel werkgevers

Het bod van de werkgevers beperkte zich grotendeels tot een cao met een looptijd van 25 maanden (tot 1 januari 2023) waarbij de enige loonsverhoging van 1,25% pas zou plaatsvinden 6 maanden voor afloop van de nieuwe cao (1 juli 2022!). Wel was men bereid om iets extra pensioenpremie voor hun rekening te nemen.

Daarnaast willen de werkgevers minder bijdragen aan de scholing en ontwikkeling van medewerkers in de sector (A+O). Een vreemde opstelling in deze tijd, waar corona en de daarmee gepaarde onzekerheid juist zou pleiten voor een grotere investering!

Ook op het gebied van werktijden blijven de werkgevers bij hun mening dat het merendeel op bedrijfsniveau met de ondernemingsraad geregeld kan worden én wil men nog steeds van ontziebepalingen in de cao af.

Reactie De Unie

Het is teleurstellend dat de werkgevers in de 3e ronde (!) met een bod komen dat zo enorm verschilt met wat wij vragen. Bovendien vinden wij een deel van de voorstellen van de werkgevers onbegrijpelijk en niet passend bij deze onzekere tijden. Er is nog een hele grote kloof te overbruggen!

Hoe verder?

Het eerstvolgende overleg is op dinsdag 3 november. Dit is meteen het laatste overleg voordat de cao op 1 december afloopt. Er zal dus nog veel moeten gebeuren. Over de uitkomst van dat overleg houden wij je uiteraard op de hoogte!

Als je ons nog opmerkingen wilt meegeven voor de komende onderhandelingsronde, neem dan contact op met ons via e-mail metaal@unie.nl.

Wil jij (live) op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Like en volg ons dan ook op social media:

facebook.com/ikbenmetaal

instagram.com/ikbenmetaal

linkedin.com/company/de-unie-metaal

Hier kun je ook de voorstellen van De Unie nalezen.

Heb je collega’s die ook op de hoogte willen blijven van de cao en die de standpunten van ons willen ondersteunen, maak ze dan lid! Dit kan makkelijk via www.unie.nl/wordlid.

Klik hier voor een pdf van deze nieuwsbrief en deel deze met je collega’s.

Gerelateerde berichten

Metalektro: Nieuwe cao een feit!

De uitslag van de ledenstemming is met bijna 90% voorstemmers overweldigend positief. Doordat ook de FME en andere vakbonden een…

Word gratis lid