De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Metalektro: De cao-onderhandelingen zijn begonnen!

25 maart 2024

Op donderdag 21 maart 2024 zijn we begonnen met de onderhandelingen voor de nieuwe cao Metalektro. Hierbij willen wij iedereen informeren over de stand van zaken naar aanleiding van deze eerste onderhandelingsronde.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Eerste onderhandelingsdag

Tijdens de eerste onderhandeldingsdag hebben de werknemersvertegenwoordigers en de werkgeversdelegaties hun voorstellenbrieven mondeling toegelicht. De voorstellen van De Unie, kun je hier nogmaals lezen. Inhoudelijk zijn we nog niet ingegaan op de voorstellenbrieven, maar zijn er wel wat verduidelijkende vragen gesteld.

Inzet werkgever

De voorstellen van de werkgeversdelegatie kun je hier lezen. De eerste reactie van de onderhandelaars van De Unie gaat over het volgende voorstel van de werkgevers; Wij willen aan 3.2.1 toevoegen dat de werkgever het grensbedrag kan wijzigen, als de meerderheid van de medewerkers die het betreft met het verzoek instemt.

Met het voorstel wil de werkgevers, die mogelijkheid bieden om het grensbedrag op ondernemingsniveau aan te kunnen passen. Dit voorstel staat haaks op onze voorstellen om de HP-cao te integreren in de basis-cao, wat voor nog meer verschillen kan zorgen binnen bedrijven.

Pensioen

In de middag zijn de onderhandelaars bijgepraat door de pensioencommissie, zoals in eerdere communicatie al aangegeven lopen de gesprekken over de nieuwe pensioenregeling moeizaam.

Maar er is een doorbraak gekomen in deze gesprekken. De onderhandelaars hebben op hoofdlijnen afgesproken, hoe de nieuwe pensioenregeling eruit moet komen te zien. Belangrijk bij de doorbraak is dat geleidelijk over een deel van de ploegentoeslag ook pensioen wordt opgebouwd.

De pensioencommissie gaat nu verder met elkaar in gesprek om te kijken naar de effecten van de afspraken voor de nieuwe regeling. Vanuit daar kan het transitieplan worden opgesteld en eventueel bijgestuurd worden.

Er is nog geen akkoord over de nieuwe pensioenregeling (transitieplan), maar er zijn wel belangrijke stappen gezet om tot een transitieplan te komen.

Tweede onderhandelingsdag

Aankomende dinsdag 26 maart gaan we verder met elkaar in gesprek en zullen wij inhoudelijk verder praten over de voorstellen en zal de werkgever reageren op de voorstellen.

Contact

Heb je een vraag of opmerking, dan kun je mailen naar metaal@unie.nl. Wil je graag één van de onderhandelaars spreken dan kun je bellen naar Wicher van der Hoef op telefoonnummer 06-5252 2023 of met Gertjan Tommel op telefoonnummer 06-5252 2034.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid