De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Metalektro: cao overleg is begonnen!

08 september 2022

De onderhandelingen voor de nieuwe cao Metalektro zijn begonnen! De Unie gaat voor een goede loonsverhoging die rekening houdt met de huidige inflatie. De positie van het Hoger Personeel moet verbeterd worden. Ook vinden wij dat de cao aantrekkelijk moet blijven voor iedere leeftijd.  Wil jij op de hoogte blijven en regelmatig cao updates ontvangen in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Alle cao updates in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in!

Onze voorstellen zijn op hoofdlijnen als volgt:

Loon en looptijd

De Unie zet in op een cao voor 12 maanden gezien de onzekerheid rond de koopkracht van collega’s. We willen voor die 12 maanden een structurele loonsverhoging die de inflatie corrigeert plus daarbovenop 1% extra loon met een minimum van 100,- euro.

Positie hoger personeel

De Unie wil de discriminerende cao voor het hoger personeel afschaffen. We vinden een cao die onderscheid maakt in afspraken op basis van het salaris dat je verdient niet meer van deze tijd. Iedereen, dus ook het hoger personeel, zou onder de basis cao moeten komen te vallen.  Dit zou onder andere betekenen dat de salarisverhoging ook op iedereen toegepast moet gaan worden.
Ook willen wij afspraken maken over de aanvulling bij ziekte. Deze aanvulling zou geen maximum moeten kennen. Bij ziekte zou je een aanvulling moeten krijgen gebaseerd op het feitelijke salaris dat je verdient.
De inkomensdrempels die gelden voor RVU en Generatiepact moeten komen te vervallen.

Meerwerk aantrekkelijker maken en overwerk afschaffen

De Unie wil graag dat het aantrekkelijker wordt om voltijds te gaan werken. Tegelijkertijd wil De Unie dat de plicht om over te werken vervalt. Overwerk draagt niets bij aan het blijvend en duurzaam aan het werk te zijn. We willen ook dat er voor alle collega’s een preventief medisch onderzoek beschikbaar komt. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Aandacht voor jong en oud

De cao Metalektro is er voor elke leeftijd. De Unie wil graag afspraken maken voor iedere leeftijd. Wij willen onder andere mentordagen invoeren waarbij oudere medewerkers ingezet kunnen worden om jongere collega’s te begeleiden in hun carrière binnen de sector.

Alle cao updates in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan gratis in!

Vragen of opmerkingen?

Heb jij nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze onderhandelaars Gertjan Tommel en Suat Koetloe, zij zijn bereikbaar via metaal@unie.nl. Je kunt ons ook volgen op Facebook en LinkedIn

Gerelateerde berichten

Metalektro: Update cao 2023

In dit bericht willen we je meer vertellen over de stand van zaken rond de overstap naar een nieuw pensioen…

Word gratis lid