De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Metaal en Techniek: Stand van zaken

31 mei 2024

Op 30 mei 2024 hebben we voor de 19e keer stakingsacties gevoerd in de sector Metaal en Techniek sinds we begonnen zijn met het voeren van acties voor een fatsoenlijke cao.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Voortzetting acties

De acties die tot nu toe zijn gevoerd, waren regionale acties van 24 uur. Over het algemeen was de opkomst boven verwachting en we blijven voorlopig nog hiermee doorgaan. We hebben namelijk van de werkgevers nog geen positief signaal ontvangen dat zij weer bereid zijn om met ons opnieuw te gaan onderhandelen.

Intensiveren en opschalen

Dit betekent dat de werkgevers nog niet helemaal doorhebben dat wij niet zullen stoppen met de acties zolang zij niet terugkeren aan de onderhandelingstafel. Voor ons blijft helaas geen andere keuze dan doorgaan met onze acties. Om die reden zullen we onze nieuwe acties intensiveren en opschalen, zodat de werkgevers gaan inzien dat zij echt geen andere keuze hebben dan met ons opnieuw te gaan onderhandelen voor een betere cao die jij en je collega’s verdienen!

Waar ging het ook weer om

  • Loon: 11,88% inflatiecorrectie, koopkrachtherstel en koopkrachtverbetering bij een looptijd van 12 maanden.
  • Zwaarwerkregeling (RVU): Extra geld om de regeling voort te kunnen zetten tot eind 2025. Uitbreiding en verlenging van de regeling.
  • Seniorendagen: Ook mogelijk maken tot aan de AOW-leeftijd (nu niet geregeld voor 66- en 67-jarigen).
  • Generatiepact: Ook voor iedereen mogelijk maken 60/80/100 en 70/85/100-regeling. Keuze is aan de werknemer.
  • Overige voorstellen: Onze voorstellen over reiskosten, overwerk, stagevergoeding, 5 mei vrij, geen wachtdag bij ziekte, enzovoort.

Rechtvaardig en redelijk!

Onze bovengenoemde eisen zijn heel redelijk en rechtvaardig gezien de gemaakte afspraken in de recent afgesloten cao’s zoals die in de Motorvoertuigen en Metalektro. De werkgevers in de Metaal en Techniek kunnen hier niet achterblijven willen zij deze sector aantrekkelijk houden voor de huidige en toekomstige, vooral jongere medewerkers.

Voorkom werkende armoede!

Er gaat hoe dan ook een nieuwe cao komen voor jou, maar het moet nu snel gebeuren, anders lopen jij en je collega’s nog meer achterstand op ten opzichte van andere sectoren. We moeten voorkomen dat de werknemers werkend armer worden!

We gaan door!

Dus, houd onze oproepen voor de nieuwe stakingsacties in de gaten en neem hieraan deel. Nodig je collega’s uit om met je mee te doen en solidair te zijn met alle andere collega’s die wel bereid zijn actie te voeren voor een toekomstbestendige sector voor allen!

Samen kunnen we meer bereiken!

Whatsapp  

Altijd als eerste op de hoogte! Meld je direct aan voor ons whatsapp-kanaal “De Unie voor Metaal & Techniek”, dan houden wij je ook via deze weg direct op de hoogte van het laatste nieuws. Aanmelden is heel makkelijk via deze link.

Contact

Voor vragen kun je altijd contact opnemen met de belangenbehartigers, Suat Koetloe, via email suat.koetloe@unie.nl of bel naar 06-5252 2061 of met Peter Werger, via email peter.werger@unie.nl of bel naar 06-5252 2089.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid