De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Er is een onderhandelingsresultaat cao Metaal & Techniek!

08 april 2022
Onderhandelingsresultaat cao Metaal en Techniek

De Unie en de andere vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao Metaal en Techniek. Voor de medewerkers in onder andere de carrosseriebouw en installatietechniek komt er, als ze er mee instemmen, in 2022 een einde aan maandenlange onzekerheid over hun arbeidsvoorwaarden. Helaas is de onzekerheid voor de medewerkers in de metaalbewerking nog niet ten einde. De Koninklijke Metaalunie doet (nog) niet mee. (update 15 april 2022: inmiddels heeft de Metaalunie laten weten toch mee te doen in het cao-resultaat)

Altijd meteen op de hoogte blijven in de metaal? Schrijf je gratis in!

De afspraken uit het resultaat:

 • Een totale gemiddelde loonsverhoging van 8%, zijnde:
  1. € 42,50 per 1 juli 2022 (nominaal)
  2. € 384,- per 1 juli 2022 (éénmalig)
  3. 2,75% per 1 september 2022
  4. 3,25% per 1 maart 2023
  5. 0,6% per 1 januari 2024
 • Vaste afspraken over het recht op het generatiepact 80-90-100 (dus geen pilot meer)
 • Verhoging van de jeugdlonen met 5%
 • Regeling vervroegd uittreden (RVU) voor zware beroepen:
  • Voor iedereen met een maandloon tot € 3.750,-. Dit bedrag wordt verhoogd met de loonsverhogingen. Mocht je meer verdienen maar wel ploegendienst of consignatiedienst lopen dan kun je ook deelnemen.
  • Je moet wel minimaal 5 jaar werkzaam zijn in de branche
 • De premie voor de PAWW (reparatie WW en WIA) wordt vanaf 2022 tot en met 2024 niet meer geheven (besparing van 0,2%).
 • De leeftijdsdagen van 54 en 54 ½ jaar verdwijnen en worden toegevoegd op de leeftijd 56 en 57 jaar. De leeftijdsdagen beginnen op 55 jaar. Dit gaat in op 1 januari 2023.
 • Er komt een pilot Mantelzorg om de bewustwording te vergroten bij 30 bedrijven.
 • Het SER-advies hybride werken (thuiswerken) wordt opgenomen in de pre-ambule van de cao.

Altijd meteen op de hoogte blijven in de metaal? Schrijf je gratis in!

Andere punten hebben we helaas niet kunnen realiseren. Maar deze afspraken zijn wel tot stand gekomen na een maandenlange campagne. Een campagne die we niet zonder jullie steun hebben kunnen voeren. We gaan er dan ook vanuit dat jullie met dit resultaat in kunnen stemmen.

Metaalbewerking doet niet mee

Helaas wil de Koninklijke Metaalunie niet meedoen aan dit onderhandelingsresultaat. Zij zijn zelfs niet aanwezig geweest bij het laatste overleg. De Koninklijke Metaalunie laat hiermee alle 140.000 medewerkers in de metaalbewerking in de kou staan!

Zij laten de medewerkers in de metaalbewerking dus in de steek! Dit betekent voor hen nog langer onzekerheid over hun arbeidsvoorwaarden. Dit in een tijd waarin de prijzen stijgen en de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar groter wordt.

Het onderhandelingsresultaat is dus (nog) niet op hen van toepassing. Wij hopen dat de Metaalunie zich alsnog zal aansluiten bij het resultaat. Als dit niet gebeurt, dan zal de campagne voor een cao in de metaalbewerking moeten doorgaan. Dit uiteraard samen met jullie! Daarover informeren we jullie op een later moment.

Altijd meteen op de hoogte blijven in de metaal? Schrijf je gratis in!

Hoe nu verder

Binnenkort ontvangen alle leden van De Unie een uitnodiging om te gaan stemmen over dit resultaat. Leden van De Unie met een compleet-lidmaatschap kunnen dan stemmen. Ben je geregistreerd als light-lid of volger dan kun je nu je light-lidmaatschap nog upgraden naar een lidmaatschap met stemrecht. Dit kan heel eenvoudig door hier te klikken.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Dan kun je deze stellen via metaal@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid