De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Maersk Line: Meerderheid stemt in met onderhandelingsresultaat cao Maersk 2023/2024

31 oktober 2023
Maersk container

Van 19 tot 30 oktober 2023 hebben jij en al jouw collega’s het Maersk cao-onderhandelingsresultaat mogen beoordelen. Een grote meerderheid van jouw collega’s heeft ‘ja’ gezegd tegen dit onderhandelingsresultaat.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Uitvoerder van het referendum, onderzoeksbureau InnerVoice, heeft de volgende uitslag vastgesteld:

Van de 581 stemgerechtigden hebben 212 medewerkers een stem uitgebracht; een opkomst van 36,5%. Deze medewerkers hebben als volgt gestemd:

  • Ja: 80%%
  • Nee: 20%

 Lees hier over de officiële uitslag van InnerVoice.

Proces

Dat alle medewerkers van Maersk Line NL hun stem mochten uitbrengen, is nieuw. We zijn gewend aan het tot stand komen van cao’s waarbij alleen leden van vakbonden meepraten over de inhoud van de cao. Bij Maersk Line NL hebben we dat anders aangepakt.

De cao-tafel (De Unie en de werkgever) heeft onderzoeksbureau InnerVoice de opdracht gegeven onderzoek te doen naar de voorkeuren van medewerkers bij Maersk Line NL met betrekking tot hun arbeidsvoorwaarden. 7 panelsessies met daarin 25 van jouw collega’s hebben geleid tot een vragenlijst die verspreid is onder alle medewerkers. Uiteindelijk hebben 186 collega’s deelgenomen aan het onderzoek/de survey. Een respons van 32%. Het onderzoek heeft geleid tot een duidelijke rapportage waardoor wij goed wisten waar we over moesten onderhandelen met Maersk Line NL.

Over de onderhandelingen, het resultaat daarvan en over de beperkte onderhandelingsruimte hebben wij in onze laatste communicatie eerder een aantal zaken opgemerkt. Lees hier meer. Daar kun je ook onze duiding over van het onderhandelingsresultaat nog eens nalezen.

Hoe verder?

De Unie gaat als gevolg van de uitslag van de stemming de cao met Maersk Line NL tekenen. Daarnaast is het de komende tijd aan ons om samen met Maersk Line NL de uitslag van dit referendum en de afgegeven stemverklaringen mee te nemen in de besprekingen voor de cao per 1 april 2024.

Terugkijkend op deze eerste cao-onderhandelingen van De Unie bij Maersk Line NL moeten we vaststellen dat er weinig ruimte was om te onderhandelen. Immers het budget voor 2023 was eind 2022 al bepaald door Maersk Line NL Global.

Om dit voor de onderhandelingen over de cao per 1 april 2024 te voorkomen, voor te zijn en zodoende invloed uit te kunnen oefenen op het budget voor 2024, heeft De Unie met Maersk Line NL afgesproken dat we snel doorpakken met de onderhandelingen voor de cao vanaf 1 april 2024.

Ook bij deze nieuwe onderhandelingen zullen we gebruik gaan maken van Digi-C. Het is en blijft belangrijk dat álle medewerkers betrokken blijven worden bij én zeggenschap houden over hun arbeidsvoorwaarden.

Contact

Zijn er vragen naar aanleiding van dit bericht neem dan contact op met één van ons: Jan Admiraal jan.admiraal@unie.nl  of Peter Werger peter.werger@unie.nl

Gerelateerde berichten

Maersk Line: eindbod

For English, click here Eerder deze maand informeerden we de leden over de gesprekken tussen Maersk en De Unie met…

Maersk Line: final offer

Earlier this month we informed our members about the talks between Maersk and De Unie with a view to a…

Word gratis lid