De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Help, ik moet mijn leaseauto inleveren door corona

21 april 2021
man rijdt in zijn leaseauto

Staat jouw leaseauto ook meer stil dan je lief is? Dikke kans dat je er dan nu – en misschien ook na de pandemie – niet meer genoeg mee rijdt om ‘m te mogen houden. Want voorwaarde voor veel leaseregelingen is dat je een minimaal aantal zakelijke kilometers per jaar aflegt. We krijgen steeds vaker de vraag: ‘mag mijn werkgever de regeling dan ineens intrekken en mijn auto afpakken nu ik minder rijd?’ In principe wel. Maar soms moet daar wel een compensatie tegenover staan.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Coronacrisis geen uitzondering

In je arbeidscontract, cao of mobiliteitsreglement staat vaak hoeveel zakelijke kilometers je per jaar moet rijden om recht te houden op de leaseauto. Haal je deze drempel niet meer, dan mag je werkgever de leaseregeling stopzetten. Het maakt helaas niet uit of dat komt door de coronacrisis, een verhuizing (van jou of het kantoor) of doordat je een andere functie hebt gekregen, waarvoor je minder hoeft te reizen.

Compensatie door werkgever

Vaak is de leaseauto een arbeidsvoorwaarde. Een erg gewilde zelfs, omdat je de auto ook privé kunt gebruiken. Dit betekent dat je werkgever de regeling niet zomaar mag intrekken. Om arbeidsvoorwaarden zo eenzijdig te wijzigen, moet er een wijzigingsbeding in je arbeidsovereenkomst staan of moet hij een zwaarwegend belang hebben – zoals de slechte financiële situatie van het bedrijf. En als je het voordeel van een zakelijke auto dan toch verliest, dan moet daar wel iets tegenover staan.

Je werkgever kan je bijvoorbeeld compenseren door:

  • je de auto te laten gebruiken tot het leasecontract afloopt;
  • je maandelijks een vergoeding te bieden;
  • de auto te vervangen door een leasefiets of -e-bike;
  • je een treinabonnement aan te bieden.

Wil jouw werkgever ook jouw leasevoorwaarden aanpassen?

Laat het ons weten! Onze experts helpen je graag weer op weg en vertellen je wat wel en niet mag. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

Word gratis lid