De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

KRLI: Er is een onderhandelingsresultaat cao

17 mei 2023

De Unie heeft een cao-onderhandelingsresultaat bereikt met de werkgevers in de Kunststof-, Rubber- en Lijmindustrie (KRLI). Na een aantal indringende overleggen hebben we, samen met de collegabonden een eindresultaat bereikt. De Unie en CNV Vakmensen kwalificeren het resultaat als een onderhandelingsresultaat, overeengekomen met de werkgevers. (De FNV beschouwt het resultaat als een eindbod van werkgevers).

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Onderhandelingsresultaat

De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat kun je hier inzien.

De belangrijke punten op hoofdlijnen zijn:

Looptijd:

1 jaar (1 juni 2023 tot 1 juni 2024).

Inkomen:
Met ingang van 1 juni 2023 worden de salarissen en de salarisschalen verhoogd met € 150,- structureel. Met ingang van 1 januari 2024 worden de salarissen en de salarisschalen verhoogd met 2,0% structureel.

Deze 2 samen leiden tot een structurele loonstijging die varieert van 9,4% in schaal A0 tot 5,9% in schaal J10.

Reiskosten:
Vanaf 1 december 2023 geldt: De werknemer voor wie de afstand tussen woonadres en standplaats meer dan 10 kilometer (enkele reis) bedraagt, ontvangt een fiscaal onbelaste vergoeding van minimaal € 0,19 per kilometer voor de volledige woon-werk afstand (vv), met een maximum van 30 kilometer (enkele reis). Deze reiskostenregeling is een minimumregeling.

‘Gematigd’ positief

Het onderhandelingsresultaat is ter stemming aan de leden voorgelegd. Het is nu aan de leden van De Unie of we gaan instemmen met dit onderhandelingsresultaat.

Als onderhandelaars zijn we gematigd positief over dit onderhandelingsresultaat.

  • Voor het behoud van de koopkracht zou elke werknemer een structurele loonsverhoging moeten krijgen van 8%. Dat hebben we dus niet voor iedereen kunnen afspreken.
  • Als we de loonafspraak vergelijken met wat er in andere sectoren van de industrie tot nu toe gemiddeld wordt afgesproken (7,5%) zitten we iets hoger; ten opzichte van het landelijke gemiddelde (6,6%) zitten we daar duidelijk boven.
  • Daar staat het nadeel tegenover dat de 2% niet op 1 juni, maar op 1 januari 2024 ingaat. We hadden dat uiteraard liever anders gezien.
  • We zijn positief dat we de afspraak hebben gemaakt van een minimale reiskostenvergoeding. Het is daarentegen jammer dat we niet meteen ook de fiscaal toegestane kilometervergoeding (van € 0,21) hebben kunnen afspreken.

Dit laatste punt is een voorbeeld dat werkgevers aan het einde van hun mandaat zaten. Dit onderhandelingsresultaat is voor werkgevers het maximaal haalbare.

We leggen dit onderhandelingsresultaat met een (gematigd) positief stemadvies aan de leden voor. Zij hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen vóór 3 juni 2023.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op met belangenbehartiger Jan Admiraal door een e-mail te sturen naar: jan.admiraal@unie.nl

Gerelateerde berichten

KRLI: Uitslag stemming cao-resultaat

Uitslag stemming cao-resultaat KRLI. De afgelopen weken hebben de leden van de vakorganisaties kunnen stemmen over het resultaat voor een…

Word gratis lid