De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Jij doet toch ook mee aan onze #codeoranje actie?

19 december 2022

Zoals aangekondigd willen we jou vragen om dinsdag 20 december 2022 een collectief signaal af te geven aan ING. Dit doen we door een publiek statement te maken op Social Media.

Het is een ludieke actie die erop gericht is dat jouw werkgever ziet dat we vanaf nu echt een andere fase in het cao-traject ingaan. Deze actie op social media loopt gelijk met de kerstmarkt voor Cedar op dinsdag 20 december 2022, waar iedereen voor uitgenodigd is tussen 11:45 en 14:15 uur.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dit kan al vanaf €0!

Wat vragen we van jou?

Post op dinsdag 20 december 2022 (in het bijzonder tussen 09:00 en 14:00 uur) een foto op jouw social media account van iets dat oranje is. Dat mag een stoplicht zijn, een verkeerspion, een kerstbal, een foto van jezelf met een warme oranje sjaal om, of desnoods van een mandarijn. Er hoeft géén verdere uitleg bij. Belangrijk: voorzie je post van de hashtag: #CodeOranje

Like en deel elkaars posts zodat er een grote golf aan deze berichten ontstaat en we even “trending” zijn.

Waar staat de hashtag #CodeOranje voor?

Door de vakorganisaties is een persbericht opgesteld waarin we verwijzen naar deze hashtag. In het persbericht leggen we het als volgt uit:

“#CodeOranje
Ook lanceren de bonden samen met de medewerkers een nieuwe actiehashtag: #CodeOranje. Code Oranje is een verwijzing naar de Orange Code, het ING-manifest voor goed werknemerschap: ‘we zijn eerlijk, we zijn oplettend en we zijn verantwoordelijk’. De #CodeOranje moet leiden tot een ING-manifest voor goed werkgeverschap. Maar tevens een alarmcode die ze afgeven aan het ING-bestuur dat weigert de collectieve problemen van zijn werknemers serieus te nemen.”

We willen natuurlijk graag dat de kranten dit bericht oppakken. Trending zijn op twitter helpt daarbij.

Waarom nu deze actie?

Vakorganisaties hebben verschillende middelen ingezet om het overleg vlot te trekken, maar wel op basis van een goed openingsbod van ING.

  • We hebben overleg gevoerd met ING;
  • We hebben een witboek en een petitie aangeboden;
  • We hebben een brief gestuurd naar de RvC. Maar helaas, de RvC gaf niet thuis;
  • We hebben op 9 december een gesprek gehad met de onafhankelijk voorzitter van het cao overleg. Dit gesprek vond plaats naar aanleiding van het verzoek van vakorganisaties of de voorzitter advies aan partijen kon uitbrengen om een weg voorwaarts te vinden. Inmiddels hebben wij een terugkoppeling gehad van zijn eerste bevindingen. De conclusie is helaas dat er op dit moment geen wijziging in opstelling is tussen beide partijen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dit kan al vanaf €0!

Vakorganisaties zullen dus druk moeten blijven zetten om ING tot andere inzichten te laten komen. En die druk zal steviger moeten worden. Daarom nu: Code Oranje.

Met vriendelijke groet,

de onderhandelingsdelegatie van De Unie,

Inge de Vries

Mandy Raaijmakers

Michel Rutte

Yoap Brugmann

Gerelateerde berichten

ING: overlegkalender

For english see below De tweede helft van dit jaar staat er veel te gebeuren op het gebied van arbeidsvoorwaarden…

ING pension negotiations

Nederlandse versie klik hier On June 13, 2024, De Unie held pension negotiations with your employer and with the other…

Word gratis lid