De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Intertek Polychemlab: Ondernemingsraad – Oproep na te denken over kandidaatstelling 2024

04 januari 2024

Dit jaar zullen er verkiezingen voor de ondernemingsraad (OR) gehouden worden. Het aantal leden van de OR zou zelfs mogen groeien naar 9.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Op dit moment heeft de OR van Intertek Polychemlab een omvang van 7 zetels. Daarmee kunnen dus 7 collega’s hun bijdrage leveren aan de “quality assurance” van de medezeggenschap binnen het bedrijf.

Noodklok

De voorzitter van de OR – Rense Boersma – heeft aan de bel getrokken bij werknemersorganisaties: Eind januari zullen er nog maar 4 van de 7 zetels bezet zijn. Het is natuurlijk jammer dat als de faciliteiten en de mogelijkheden er zijn, daar niet volledig gebruik van kan worden gemaakt.

Oproepen voor nieuwe OR-leden door de OR zelf, ondersteunt en zelfs samen met de directie, heeft helaas (nog) niet geleid tot aanmeldingen.

Wij willen de oproep van de voorzitter van harte ondersteunen: Ondernemingsraden hebben in de loop der jaren op diverse plaatsen, en in vele situaties hun nut bewezen. Ondernemingsraden geven invulling aan de vanouds bestaande wens van werknemersorganisaties medewerkers inspraak en medezeggenschap te geven. Als het gaat om instemming, advies en initiatief kan de werkgever niet om de OR heen. Tevens is de OR een belangrijke toezichthouder op kwesties van Veiligheid, Gezondheid en Welzijn. Wat nog wel eens vergeten wordt is dat de OR ook let op de naleving van de cao. Verder zal de OR voldoende trainings- en opleidingsfaciliteiten bieden voor OR-leden.

In zekere zin vormt een OR een soort van “schaduw-directie” met vertegenwoordigers uit alle lagen van het bedrijf. In dat opzicht is een tijd doorgebracht in de OR ook een interessante tijd en zeker geen verspilde tijd. Financieel inzicht (via de cijfers) en inzicht in de populatie via een sociaal jaarverslag biedt de mogelijkheid je te verplaatsen in een situatie waarin je je mag afvragen: ”Als ik het hier nu voor het zeggen had . . . “

Zodra de verkiezingen er aan komen krijgen de leden van ons nog een aparte uitnodiging om zich kandidaat te stellen als OR-lid. Denk er dus serieus over na. Gelet op het aantal vacatures (3) kun je je belangstelling wellicht ook al eerder kenbaar maken.

Mocht je vragen hebben over dit bericht neem dan contact op met de belangenbehartiger, John Kapteijn, via e-mail john.kapteijn@unie.nl of bel 06-5252 2067.

 

Gerelateerde berichten

Intertek Polychemlab: Cao 2024

Ronde II die op 14 december 2023 zou plaatsvinden is door de werkgever geannuleerd. Rob Mitchel was helaas en tot…

Intertek Polychemlab: Cao 2024-2025

Op 27 november stuurde ik je de wijzigingsvoorstellen waarmee wij de onderhandelingen voor de cao 2024-en-verder zijn ingegaan.  Mocht je…

Word gratis lid