De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Intertek Geleen: hoe nu verder?

01 maart 2023

Op 16 februari 2023 heeft het overleg tussen de vakorganisaties en Intertek geen onderhandelingsresultaat opgeleverd. Werkgever heeft toen een eindbod voorgelegd. Partijen werden slechts 12 dagen gegund hierop te reageren. Het eindbod zou daarom op 28 februari vervallen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

28 februari 2023

In verband met langdurige afwezigheid van Gerard van der Lit heeft De Unie nu pas het eindbod daadwerkelijk onder ogen gehad. Mij, Edith Werger (belangenbehartiger) is niet bekend waarom werkgever het schriftelijke eindbod niet aan De Unie heeft doen toekomen.

Het eindbod is inmiddels achterhaald

Het heeft geen zin meer het eindbod alsnog voor te leggen. Enerzijds omdat de termijn is verstreken en anderzijds omdat de andere twee bonden het eindbod al hebben afgewezen. De FNV heeft acties aangekondigd en heeft het verzoek van werkgever om weer met elkaar te praten op 8 of op 14 maart afgewezen.

Wat geeft nu de meeste onrust?

Het eindbod van Intertek mag in deze tijd als mager worden omschreven. Gezien de inflatie en de resultaten van Intertek had het loonbod substantieel hoger gekund, maar is de loonvraag van de collega’s nog realistisch te noemen? En is de gekozen weg van acties nu echt de beste oplossing? Weliswaar loopt de cao-onderhandeling al enkele maanden, maar is men wel uitgepraat? Wat is het belang van Intertek om de hand zo op de knip te houden? Lijkt mij geen goede manier om je medewerkers te boeien en te binden. Zonder de medewerkers heb je als bedrijf jouw aandeelhouders ook niet veel te bieden. En wat heeft het voor zin om als bond een actie te beginnen als vele van je leden hier niet achter staan? Doe je het voor de leden of voor het bondsbelang? Beide redenen zijn te rechtvaardigen, maar als er een aanbod ligt om verder te praten zouden acties dan in ieder geval (even) uitgesteld kunnen worden?

Hoe nu verder?

Laat mij weten wat jij vindt. Vind je dat partijen weer verder moeten gaan onderhandelen en acties (tijdelijk) van de baan houden? Vind je dat het eindbod voldoende was of juist onvoldoende? Vind jij dat er juist nu acties moeten komen? Denk je dat de meerderheid van de werknemers voor of tegen acties zijn? Denk je dat de meerderheid van de medewerkers willen dat partijen nu verder gaan onderhandelen?

Laat het mij weten per email edith.werger@unie.nl

Vraag je niet georganiseerde collega ook zijn of haar mening, ook zij mogen mij een email sturen. Met de geanonimiseerde antwoorden zal ik de cao-partijen confronteren met de bedoeling, ongeacht welke weg, tot een nieuwe cao te komen.

Gerelateerde berichten

Intertek Polychemlab: Cao 2024-2025

Op 27 november stuurde ik je de wijzigingsvoorstellen waarmee wij de onderhandelingen voor de cao 2024-en-verder zijn ingegaan.  Mocht je…

Intertek: cao 2024-2025

Voor 10 november 2023 hebben de leden de belangenbehartiger voorzien van ideeën, suggesties en adviezen met betrekking tot wijzigingen /…

Intertek: Cao 2024-2025

De collectieve belangen van onze leden bij Intertek Polychemlab zijn per 1 november jongstleden overgedragen aan de belangenbehartiger John Kapteijn….

Word gratis lid