De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: Witboek aangeboden

04 oktober 2022

Op maandag 3 oktober is door de onderhandelingsdelegaties van De Unie en CNV een indrukwekkend boekwerk aangeboden aan ING. Ruim 1300 medewerkers van ING hebben aan onze oproep gevolg gegeven en de vraag beantwoord: ING ziet geen aanleiding om het salarisbod van collectief, structureel 2% salarisverhoging te verbeteren. Wat doet dit met jou? 

Word nu gratis light lid van De Unie. Dan ben je altijd als eerste op de hoogte van ING-nieuws!

Ruim 1300 medewerkers betekent dat circa 10% van het personeel heeft gereageerd. Hiermee geeft het witboek een representatief beeld van de mening van ING-medewerkers. Maarten van Beek heeft het boek namens de directie ING in ontvangst genomen. In het gesprek bij de aanbieding is door De Unie benadrukt wat de grote lijnen zijn van de reacties die wij hebben gekregen. Ook hebben we uitgelegd waarom wij deze actie hebben gehouden.

Wat doet het loonbod van 2% met de medewerkers van ING?

De volgende hoofdlijnen zien we terug:

  • Medewerkers hebben het gevoel niet gewaardeerd te worden.
  • ING straalt uit dat alleen aandeelhouders belangrijk zijn.
  • De ING-directie lijkt niet te weten of te willen weten wat leeft op de werkvloer.
  • Het verlies aan koopkracht wordt ook bij de middeninkomens gevoeld.
  • Medewerkers voelen zich minder loyaal aan en betrokken bij ING.
  • De werkdruk bij ING is erg hoog en neemt toe. Daar hoort een goede beloning bij.

Waarom hebben De Unie en CNV vakmensen deze actie uitgevoerd?

De cao-onderhandelingen dreigen vast te lopen. De hoge inflatie noodzaakt vakorganisaties om stevige structurele salarisverhogingen te vragen. Een eerste bod van 2% structurele salarisverhoging geeft ons niet het vertrouwen dat we er met ING uit gaan komen. We hebben ING gevraagd om met een beter voorstel te komen. En we hebben de leden en hun collega’s gevraagd om hun steun daaraan te verlenen. Die steun hebben wij gekregen. Veel leden en veel medewerkers die nog niet lid zijn hebben met hun bijdrage hun steun aan het standpunt van de vakorganisaties gegeven.

Word nu gratis light lid van De Unie. Dan ben je altijd als eerste op de hoogte van ING-nieuws!

Hoe verder?

Bij het aanbieden van het witboek hebben De Unie en CNV duidelijk gemaakt dat ING nu aan zet is. Het volgende cao-overleg is ingepland op 12 oktober. Met ING is afgesproken dat zij ruim voor 12 oktober aangeven waarmee zij hun salarisbod verhogen. Het Witboek zal hopelijk ING ervan overtuigen dat deze verhoging echt nodig is voor succesvolle cao-onderhandelingen. Mocht de beweging van ING niet komen, dan zullen De Unie en CNV opnieuw een beroep doen op de leden. Dan moeten we de boodschap nog duidelijker maken.

Gerelateerde berichten

ING: Verslag Periodiek overleg

De Unie heeft regelmatig periodiek overleg met ING. Wij informeren je over het periodiek overleg van 19 oktober 2023. Vooraf…

ING: Pensioennieuws III

Per 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) ingevoerd. De pensioenregeling moet aangepast worden aan de nieuwe wetgeving….

Word gratis lid