De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: Vervolg periodiek overleg april 2020

30 april 2020

Namens De Unie heb ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, samen met de andere vakbonden, periodiek overleg met HR. Normaal is dit overleg op de ING-locatie Cedar in Amsterdam maar vanwege de coronamaatregelen was dit nu via een onlineverbinding zoals de meesten van de medewerkers nu werken.

 

Stand van zaken cao-epics

  • De werkzaamheden rondom het onderwijsconvenant liggen, door de coronacrisis, nu even stil.
  • De reden voor de epic Vervangingspool/werkgelukbrengers is door de coronasituatie deels gewijzigd. We houden vast aan het originele plan om medewerkers te faciliteren die tijd willen voor verlof voor een betere work-life balance en het volgen van een ‘reguliere’ opleiding of ‘additionele’ opleiding. Daarnaast heeft Alexander Stolze van Health & Wellbeing een plan om ING-medewerkers te ondersteunen met onder andere coaching. Dit plan wordt nader uitgewerkt en nog met de vakorganisaties besproken. Wordt vervolgd.
  • De CMU-uitkering is in april 2020 verstrekt. In 2021 vindt de uitkering op basis van de nieuw in te richten parameters plaats. Er is contact met de afdeling Sustainability over de parameters van de Collectief Maatschappelijke Uitkering. Een uitdaging is het om beïnvloedbare milieudoelstellingen te verwerken in de CMU. Bijvoorbeeld het gebruik van papieren bekertjes of andere kantoormiddelen. Dit vraagt nog wat denkwerk dus.

Meten is weten

Nu bijna iedereen thuis werkt, is het meten van de gevoelens van medewerkers misschien wel extra belangrijk. ING vraagt dit uit met enquêtes en vragen over hoe enthousiast je bent over de werkdag en de ondersteuning en aandacht van collega’s en leads. HR geeft aan dat zowel vanuit Wellbeing als vanuit de agile coaches er veel ondersteuning wordt gegeven aan leads om hun teams en medewerkers weer te kunnen ondersteunen.

Verlof en herstel

HR signaleert dat niet iedereen voldoende tijd neemt om zijn/haar rust te pakken. Dit is een punt van zorg omdat de belasting van het werk en andere omstandigheden ook vragen om tijdig te herstellen. Ook al kan dit nu niet in de vorm van een (geplande) vakantie naar het buitenland. Vakorganisaties benadrukken dat het vrijwillig opnemen van verlof onderdeel is van het goede gesprek tussen medewerker en de leidinggevende en individueel maatwerk. Kan je door noodzakelijke werkzaamheden nu niet met verlof? Bespreek dan met de leidinggevende en collega’s wanneer het wel uitkomt om even bij te tanken.

Jaarcijfers 2019                           

CFO Retail Rick de Boer heeft ons een toelichting gegeven op de publieke jaarcijfers 2019 van ING. Op de vraag of het uitstel van de Basel IV-wetgeving de banken helpt, geeft Rick aan dat het jaar uitstel de banken extra lucht geeft. Ook is hem gevraagd naar een historisch gemiddelde van de risicokosten. Zijn antwoord was dat op basis van de cijfers van Retail Nederland deze tijdens de kredietcrisis substantieel hoger waren.

Contact

Als er reacties zijn op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, neem dan contact op via emanuel.geurts@unie.nl of via het telefoonnummer 06-5252 2074. Voor individueel advies kan er contact opgenomen worden met de collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via e-mail sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen graag!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

ING: Verslag Periodiek overleg

De Unie heeft regelmatig periodiek overleg met ING. Wij informeren je over het periodiek overleg van 19 oktober 2023. Vooraf…

ING: Pensioennieuws III

Per 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) ingevoerd. De pensioenregeling moet aangepast worden aan de nieuwe wetgeving….

Word gratis lid