De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: Onderhandelingsresultaat cao bereikt

14 juli 2021
CAO ING BANK 2020

Dit bericht gaat over het bereikte onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao dat De Unie en de andere vakorganisaties donderdag 8 juli 2021 met ING hebben bereikt. Hieronder ga ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, nader in op het onderhandelingsproces en de belangrijkste afspraken uit het gehele cao-pakket.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Cao-proces

Het is deze onderhandelingen allemaal anders dan anders gegaan. Dit was vanaf het begin al snel duidelijk. ING startte de onderhandelingen met een compleet nieuw onderhandelingsteam en met een inzet op drie jaar nul voor collectieve en individuele loonsverhogingen en de afschaffing van de jubileumgratificatie. Naast de grote inhoudelijk te overbruggen verschillen hebben we ook aan elkaar moeten wennen. Lastig, want door corona waren bijna alle gesprekken online en dat schept toch een afstand. Een plus was dat we aan vakbondszijde een goed ingespeeld team hadden. Wat ook hielp, was de uitstekende externe begeleider op dit onderhandelingsproces. En niet te vergeten de vele reacties van de achterban op enquêtes, ledenmailingen en via telefonisch en emailcontact. Nogmaals dank voor al jullie bijdragen!

Cao-pakket

In de onderhandelingen bleek dat ING en de vakorganisaties fundamenteel van inzicht verschillen over het salarisbeleid. Binnen de tijd van de onderhandelingen bleek het niet mogelijk om deze inzichten dichter bij elkaar te brengen. Om die reden is onderhandeld over een pragmatisch pakket voor de komende twee jaar. Die tijd zullen we benutten om via ‘slow conversations’ de invalshoeken te verkennen en dichter bij elkaar te brengen. Omdat ING vasthield aan geen collectieve loonsverhoging hebben we deze keer een alternatief pakket aan waarde bijeen gebracht. Daar zit voor iedereen wat in en ook voor de flexpopulatie zijn er afspraken gemaakt. Zo vergoedt ING nu de werknemerspremie PAWW (3e jaar WW), is het sociaal plan met anderhalf jaar verlengd, krijg je twee bank holidays, twee MVO-dagen en wordt de collectieve maatschappelijke uitkering (CMU) sterk verhoogd. Ook wordt het ouderschapsverlof bij ING verbeterd en onderzoeken we of jouw sportabonnement kan worden vergoed. Iedere ING-medewerker krijgt ook een eenmalig bedrag van 200 euro bruto uitgekeerd.

Ook over de inschalige beloning (het % dat je stijgt in je schaal) zijn we het uiteindelijk eens geworden. We verdelen de schalen in drie delen met drie verschillende percentages (3/2,5/1,5). Onderin de schaal zet je een stap van 3% en bovenin de schaal een stap van 1,5%. Het moment van ingang is zo snel als mogelijk nadat de leden akkoord zijn. Voor met name de jonge(re) medewerkers biedt dit perspectief op financiële groei. Het nominale bedrag dat de eindeschalers voorheen kregen, is komen te vervallen. Dit is het gevolg van de ontkoppeling tussen belonen en beoordelen.

Voor de meer senior medewerkers zijn de verlenging van het sociaal plan en de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) aantrekkelijke onderdelen van het totaalpakket. Gedurende de onderhandelingen werd wel duidelijk dat hier veel waardering voor was. Fijn dat we dit ook hebben kunnen realiseren.

Stemming

Dit is het pakket dat na tien maanden onderhandelen nu ter stemming aan de leden voorligt. De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen. Na instemming van de leden treden de afspraken zo snel als kan in werking.

Contact

Ik ben per mail te bereiken via emanuel.geurts@unie.nl en telefonisch via 06-5252 2074. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851963.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

ING: cao-overleg vastgelopen

Op 19 januari hebben vakorganisaties gesproken met ING over de nieuwe cao. Dit was een uiterste poging om via onderhandelingen…

Word gratis lid