De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: Cao-overleg van 12 oktober 2022 gaat niet door

06 oktober 2022

Er is nog steeds geen beweging van ING. We hebben helaas geen goed nieuws voor je. Het cao-overleg van 12 oktober 2022 hebben we moeten afzeggen.

Word nu gratis light lid van De Unie. Dan ben je altijd als eerste op de hoogte van ING-nieuws!

Waarom gaat het overleg van 12 oktober niet door?

Tijdens de vorige overlegdag, op 15 september 2022, hebben wij ING duidelijk gemaakt dat de werkgever het loonbod – de schamele 2% collectieve salarisverhoging – fors moet verhogen. Zonder beter loonbod kunnen wij niet geloofwaardig onderhandelen. De inflatie staat inmiddels op een ongekend hoog niveau. Als ING nog steeds vasthoudt aan 2% dan is het onze kaderleden duidelijk dat dit niet kan resulteren in een cao-akkoord dat wij met vertrouwen aan de leden kunnen voorleggen. Van eerdere cao-onderhandelingen hebben onze kaderleden geleerd dat ING zeer standvastig blijft als eenmaal een standpunt is ingenomen.

ING heeft laten weten niet op of voor 12 oktober 2022 een beweging te kunnen maken ten aanzien van de collectieve structurele loonsverhoging. Hierop is door de kaderleden besloten om 12 oktober niet te gaan onderhandelen.

Wat kan ING wel beloven?

ING herhaalt het eerdere voorstel, er is ruimte om in de individuele salarisverhoging (de inschalige verhoging) verdere differentiatie aan te brengen en ING is bereid een hogere éénmalige uitkering te betalen. Hier wil ING verder over praten met vakorganisaties. Uiteraard zijn wij bereid om een éénmalige uitkering mee te nemen in de onderhandelingen, dit is ook een belangrijk instrument. Maar met een hogere éénmalige uitkering maak je het gat tussen 2% collectieve salarisverhoging en het inflatieniveau van september natuurlijk nooit goed.

Witboek

De Unie en CNV-vakmensen hebben gezamenlijk met hulp van de leden en medewerkers, een Witboek samengesteld. We hebben dit gedaan om ING te laten zien dat hetgeen vakorganisaties inbrengen bij de cao-onderhandelingen echt door de medewerkers wordt gedragen. Het resultaat van deze actie maakt indruk. Maar vakorganisaties hebben kennelijk nog meer overtuigingskracht nodig om ING te bewegen tot een hoger bod.

Hoe verder?

De Unie onderzoekt, samen met de kaderleden, welke actie we kunnen laten volgen op het Witboek. Daar komen we in het volgende ledenbericht op terug. Wil jij actief worden en helpen om volgende stappen voor te bereiden, neem dan contact met ons op.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht. Of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

ING: Verslag actualiteiten februari 2024

Op maandag 26 februari organiseert De Unie de eerste online pensioenkennissessie. We bespreken dan het onderwerp Contractsvormen, de verschillen en overeenkomsten…

ING: Uitnodiging pensioenwebinar

De komende tijd onderhandelt De Unie namens onze leden over een nieuwe pensioenregeling. De overheid heeft een nieuwe pensioenwet ingevoerd,…

Word gratis lid