De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: Cao-onderhandelingen

14 december 2022

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. De laatste weken van december zijn bij een bedrijf altijd drukke perioden. De kerstdagen en de jaarwisseling willen de meesten vrij hebben, de feestdagen doorbrengen met familie, vrienden en geliefden. ING-ers zijn daarop geen uitzondering. We begrijpen dat de werkdruk hoog is en dat jij naar je vakantie toewerkt. We hadden je graag een mooie cao cadeau gedaan, voordat de huidige cao afgelopen is. En ondanks dat we niet stil zitten en hard werken om ING op andere gedachten te brengen, ziet het er niet naar uit dat dit tijdig gaat lukken.

Ontvang jij onze ING-nieuwsupdates nog niet? Schrijf je dan snel in.

20 december 2022

Vakorganisaties willen 2022 memorabel afsluiten en jou toch wat meegeven. Daarom nodigen we je uit om met ons het jaar positief af te sluiten met glühwein, oliebollen en een algehele kerstsfeer. We plaatsen een kerstboom, waarin je mooie cao-kerstwensen kunt ophangen. We kunnen niet het hele land door, de kerstmarkt is in Amsterdam voor Cedar. Maar ook de ING-ers buiten Amsterdam; de ING-huizen en de kantoren in Leeuwarden, Rotterdam, Ede en de rest van het land zijn voor de vakorganisaties belangrijk.

Daarom zullen we iedereen op 19 december 2022 vragen collectief mee te doen aan de kerstactie en van een afstand mee te helpen om van 20 december een memorabele dag te maken. Hou je mailbox die dag in de gaten!

We kijken terug

Vanaf begin 2022 kwamen de signalen al binnen over de gevolgen van de tweejarige nullijn, de vele versoberingen op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Nooit eerder hadden zoveel mensen gereageerd op onze enquêtes voor de cao uitvraag. Als kers op de taart kwam een torenhoge inflatie en wordt de koopkrachtdaling niet alleen bij de lage inkomens maar ook bij middeninkomens gevoeld. In 2022 stonden jij en je collega’s op om massaal op te komen voor jullie collectieve werknemersbelang. Sommigen staan ook op uit solidariteit met collega’s die harder worden geraakt. Je bent immers samen de ING.

  • Zo’n 1300 medewerkers leverden een bijdrage aan het witboek.
  • 6766 medewerkers tekenden de petitie.
  • Circa 1000 medewerkers kwamen naar de petitieaanbieding en de vakbondsactie in Amsterdam en Leeuwarden.
  • En talloze medewerkers spraken en spreken zich op het intranet en Yammer duidelijk uit.

Nooit eerder hebben zoveel ING medewerkers zich zo duidelijk geuit in het openbaar. Dit is historisch, alarmerend en veelzeggend!

Wat hebben vakorganisaties gedaan? We hebben goed naar jou en je collega’s geluisterd, we hebben samen de handen inéén geslagen, activiteiten met jullie georganiseerd, jullie mening overgebracht aan ING en naar buiten.

We hebben ook duidelijk gemaakt dat we er in goed overleg en constructief uit willen komen met ING.

  • Op de nieuwe pensioenwetgeving werken we met ING samen om ons voor te bereiden. Dit overleg wordt in goede sfeer en met wederzijds respect gevoerd.
  • Vakorganisaties hebben regelmatig periodiek overleg met ING, wij stellen daar zaken aan de orde die voor medewerkers belangrijk zijn.
  • Om beweging te krijgen in het cao-overleg hebben we de onafhankelijke voorzitter gevraagd partijen te polsen. Dit gesprek was op 9 december. Wij hebben een goed gesprek gehad met de voorzitter en onze standpunten en zorgen nogmaals toegelicht. We hebben wederom duidelijk gemaakt waarom het huidige bod van ING beneden alle niveau is. Aansluitend heeft de voorzitter met ING gesproken. Het zou mooi zijn als ING nu tot inkeer komt maar de signalen tot nu toe zijn dat ze wijzen op het tegendeel. We verwachten het advies van de voorzitter een dezer dagen. Zoals het er nu uit ziet en de signalen die we krijgen wijzen erop dat we in 2023 hardere pressiemiddelen zullen moeten inzetten.
  • En omdat we ons zorgen maken over de gang van zaken bij ING hebben we de RvC gevraagd om de bedrijfscultuur nader te bekijken. De reactie van de RvC kun je hier lezen.

We kijken vooruit

In 2023 pakken we het traject weer op. Vakorganisaties voeren wat de cao betreft een twee- sporenbeleid. Spoor 1, ons voorkeursspoor, is gericht op goed constructief overleg met ING. Maar we moeten er rekening mee houden dat ING er anders inzit en dat we op een doodlopend spoor zitten. Dus werken we ook aan spoor 2. Als de op de opstelling van ING niet verandert dan gaan de wissels om en stappen we over naar minder vriendelijke methoden. Als er in 2022 geen cao tot stand komt, dan zal de toon in 2023 steviger moeten worden. En die kans zit er dik in!

Maar eerst een feestje, en de kans van gedachten te wisselen

Een feest om te vieren dat jij dit jaar bent opgekomen voor jezelf en voor je collega’s. We vieren dat ING nog steeds een fantastisch bedrijf is, want de medewerkers maken het bedrijf zo mooi, niet het bestuur van ING-Group of de aandeelhouders ver weg. En we maken de afspraak met elkaar dat 2023 een nog beter jaar gaat worden, met een nieuwe ING-cao. Graag willen we als vakbondsbestuurders met jullie in gesprek om persoonlijk contact te leggen, van jullie te horen wat jullie van ons verwachten het komend jaar en om vragen die eventueel leven te beantwoorden.

Ook zullen we je vragen een ideeënbus te vullen – komend jaar zal zoals het er nu naar uit ziet een jaar van acties worden en alle input daarvoor is welkom.

Kom dus langs:

Datum: Dinsdag 20 december
Tijdstip: tussen 11.45 – 14.15 uur
Locatie: Cedar Amsterdam

Wat kun jij doen?

  • Door aanwezig te zijn op de 20ste
  • Word actief lid en informeer je team, afdeling, collega’s om mee te doen en om ook te komen.

Contact
Heb je vragen over dit bericht? Of heb je informatie die van belang is voor De Unie? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Inge de Vries. Je kunt haar bereiken door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

 

Afdrukken

 

Gerelateerde berichten

ING: Verslag Periodiek overleg

De Unie heeft regelmatig periodiek overleg met ING. Wij informeren je over het periodiek overleg van 19 oktober 2023. Vooraf…

ING: Pensioennieuws III

Per 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) ingevoerd. De pensioenregeling moet aangepast worden aan de nieuwe wetgeving….

Word gratis lid