De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: Cao – De loonontwikkeling tot nu toe en de loonvraag voor de komende cao

23 augustus 2024

De Unie zet zich in voor een eerlijke cao voor alle medewerkers

English version click here.

  • ING’er heeft in 2024 gemiddeld 14% minder koopkracht dan drie jaar eerder, terwijl het gemiddelde in Nederland ligt op 3% minder koopkracht.
  • Totale loongroei bij ING stuk lager dan in andere cao’s. Ambtenaren hebben in drie jaar tijd drie maandsalarissen meer loonsverhoging (individueel + collectief) gekregen.
  • Winst ING is ten opzichte van 2018 met meer dan 50% gestegen. De winstuitkering naar de aandeelhouders stijgt in deze periode zelfs met 150%.
  • Wat vind jij een redelijke loonvraag voor de komende cao? Laat het ons weten!
Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Hoe zit het met de loonontwikkeling bij ING?

De zomer loopt ten einde, en daarmee naderen de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Daarom richten we ons nu op de loonontwikkeling bij ING in de afgelopen periode. In onze laatste nieuwsbrief constateerden we al dat de individuele (inschalige) loonsverhogingen bij ING aanzienlijk achterblijven ten opzichte van andere cao’s. Maar hoe zit het met de collectieve loonsverhogingen? En hoe verhoudt de totale loonontwikkeling (zowel individueel als collectief) zich ten opzichte van de rest van Nederland?

Enquête

We verwachten dat beloning wederom een lastig onderwerp zal zijn tijdens de onderhandelingen. De komende tijd zal De Unie de onderhandelingsinzet formuleren. Daarom is het nu het juiste moment om jouw mening te geven over de gewenste loonontwikkeling in de aankomende cao. Je kunt je mening geven door de enquête van De Unie in te vullen. Welke aspecten moeten we meenemen bij het bepalen van de loonvraag? Laat het ons hier weten uiterlijk donderdag 5 september.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Collectieve loonontwikkeling ING gedaald ten opzichte van de rest van Nederland

We beginnen met het collectieve deel van de loonontwikkeling. Een van de voornaamste doelen van de collectieve loonsverhoging is het compenseren voor inflatie, oftewel geldontwaarding. Hoe hoger de prijzen stijgen, hoe minder je loon in feite waard is.

Sinds de COVID-pandemie is er sprake van een historisch hoge inflatie. De blauwe lijn in onderstaande figuur toont het gemiddelde cao-loon in Nederland, gecorrigeerd voor inflatie. Eind 2021 begon de inflatie sterk op te lopen, en in eerste instantie konden de lonen deze prijsstijgingen niet bijbenen. Dit resulteerde in een flinke daling van de koopkracht voor de gemiddelde werknemer. Inmiddels zijn de meeste cao-lonen echter weer behoorlijk hersteld, mede dankzij de forse collectieve loonsverhogingen die in nieuwe cao’s zijn afgesproken. Hierdoor is het gemiddelde cao-loon (gecorrigeerd voor inflatie) bijna terug op het niveau van 2018.

Bij ING (de oranje lijn) is het beeld helaas minder rooskleurig. In augustus 2024 verdient de gemiddelde werknemer bij ING’er ongeveer 14 procent minder dan drie jaar eerder. Dit komt neer op een achteruitgang van anderhalf maandsalaris.

 

Totale loongroei bij ING lager dan ABN AMRO en Rabo

Wat uiteindelijk telt voor jou als medewerker is de totale loongroei: de combinatie van zowel individuele als collectieve loonsverhogingen. In onderstaande grafiek wordt dit inzichtelijk gemaakt voor verschillende relevante cao’s, specifiek voor iemand die in 2020 onder in de loonschaal begon.

Als werknemer bij ING krijg je over drie jaar een totale loonsverhoging van 18%, op voorwaarde dat je een gemiddelde beoordeling ontvangt. Hoewel dit in eerste instantie misschien aantrekkelijk lijkt, toont een vergelijking met andere cao’s dat ING achterblijft. Bij ABN AMRO en Rabo varieert de loonsverhoging namelijk tussen de 25% en 36%, en bij de rijksoverheid zelfs 45%, drie maandsalarissen meer dan bij ING.

 

Verantwoording:

  • De cijfers voor inflatie en de gemiddelde cao-lonen in Nederland zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • De cijfers over collectieve en individuele loonsverhogingen bij andere bedrijven zijn afkomstig uit de betreffende cao’s. Daar waar de individuele beloning afhankelijk is van de beoordeling, is uitgegaan van de meest voorkomende beoordeling.
  • ING gaf in 2023 een gedifferentieerde collectieve loonsverhoging. In onze grafieken is voor deze verhoging uitgegaan van een gemiddelde verhoging van 4%, alle medewerkers hebben in ieder geval dit percentage ontvangen. De pensioenindexatie over 2023 was ook berekend op 4% collectieve salarisverhoging.

Eerlijk delen – De ontwikkeling van de winst en de winstuitkering naar de aandeelhouders

Een methode om de hoogte van de looneis te bepalen, is door naar externe factoren te kijken, zoals de koopkrachtontwikkeling en de loonontwikkeling bij andere bedrijven. Inflatie kan daarbij een maatstaf zijn, en het vergelijken van lonen met de markt geeft inzicht in waar we staan. Dit zijn echter externe richtpunten die de bedrijfseconomische situatie van het eigen bedrijf buiten beschouwing laten.

Een andere benadering is om de looneis juist te baseren op de bedrijfsresultaten. Als een bedrijf in zwaar weer verkeert, is een looneis gericht op koopkrachtverbetering of marktconformiteit wellicht niet realistisch. Loonmatiging kan dan nodig zijn om het voortbestaan van de onderneming te waarborgen. Maar wat als het bedrijf juist zeer goed presteert? Mogen we dan ook delen in de successen? Dit is een relevante vraag bij het formuleren van een looneis die zowel de externe als interne omstandigheden in ogenschouw neemt.

 

In de tabel hiernaast is de ontwikkeling van de nettowinst van ING weergegeven over de afgelopen jaren, waarbij 2018 als referentiepunt is genomen. Naast de nettowinst zijn ook de uitkeringen aan aandeelhouders, bestaande uit dividend en inkoop van aandelen, opgenomen. Tot slot toont de tabel ook de loonontwikkeling binnen ING over dezelfde periode. Deze vergelijkende weergave biedt inzicht in hoe de financiële prestaties van het bedrijf en de beloning van aandeelhouders zich verhouden tot de loonstijgingen van de medewerkers.

 

Samengevat zien we dat de nettowinst van ING in 2023 meer dan 50% hoger is dan in 2018. Terwijl de aandeelhouders een aanzienlijke verhoging van 150% in uitkeringen hebben ontvangen, kregen de medewerkers in dezelfde periode slechts een loonsverhoging van 10%. Deze cijfers tonen aan dat de medewerkers de afgelopen jaren minder hebben geprofiteerd van de positieve financiële resultaten dan de aandeelhouders. Op basis van deze analyse blijkt er dus nog veel in te halen voor de medewerkers van ING als het gaat om een eerlijke verdeling van de winst.

Vraag ook je collega’s om mee te doen

Hoe meer medewerkers de enquête invullen, hoe beter De Unie aan ING kan aangeven hoe we de loonvraag voor de komende cao onderbouwen. Daarom is het belangrijk dat je dit bericht ook met je collega’s deelt en hen vraagt om de enquête, uiterlijk donderdag 5 september, in te vullen. De Unie behandelt alle informatie uiteraard vertrouwelijk.

WhatsApp

Altijd als eerste op de hoogte! Meld je direct aan voor onze whatsapp-groep “De Unie @ ING”, dan houden wij je ook via deze weg direct op de hoogte van het laatste nieuws.
Aanmelden is heel makkelijk.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Contact

Heb je vragen over dit bericht? Neem dan contact met ons op. Dit kan door een e-mail te sturen naar: mandy.raaijmakers@unie.nl of inge.de.vries@unie.nl

 

Gerelateerde berichten

ING: Onderhandelingen pensioenregeling

De onderhandelingen over de nieuwe pensioenregeling zijn bijna afgerond. De Unie, ING en de andere vakorganisaties hebben elkaar op veel…

Word gratis lid