De afgelopen maanden heeft De Unie overleg gevoerd met ING het Overgang Werkzaamheden Plan (OWP) en over het sociaal plan. Het is gelukt een onderhandelingsresultaat te bereiken over beide overeenkomsten. We hebben kunnen afspreken dat zowel het sociaal plan als het OWP verlengd worden met slechts beperkte wijzigingen.
Wij zijn tevreden met de gemaakte afspraken. Het is prettig om het cao-overleg niet met de onderhandelingen over het sociaal plan te hoeven belasten.
In dit bericht
- Lees je welke wijzigingen afgesproken zijn
- Kun je de tekst van de overeenkomsten lezen
Toelichting sociaal plan
Het uitgangspunt bij de onderhandelingen was het sociaal plan zoveel mogelijk ongewijzigd te verlengen. We hebben wel enkele wijzigingen aangebracht om het in lijn te brengen met de nieuwe wetgeving. Daarnaast is de reiskostentoeslag bij standplaatswijziging aangepast aan de nieuwe afspraken over thuiswerken.
Een belangrijk onderdeel van het onderhandelingsresultaat is dat de hoogte van de ontslagvergoeding bij boventalligheid ongewijzigd blijft.
De belangrijkste afspraken
a. Verlenging van het sociaal plan voor de duur van 2,5 jaar: 1 januari 2025 – 30 juni 2027.
b. Beperkte aanpassing in de bemiddelingstermijn.
De bemiddelingstermijn bij boventalligheid blijft ongewijzigd: 6 maanden. Dit geldt ook als de periode van preventieve mobiliteit korter dan 3 maanden heeft geduurd. De verlenging naar 9 maanden bemiddeling vanwege de korte preventieve mobiliteit wordt geschrapt.
c. Aanpassing van de reiskostentoeslag bij standplaatswijziging.
In het huidige sociaal plan is de reiskostentoeslag nog gebaseerd op vijf dagen per week op kantoor werken. Dit is niet meer de praktijk bij ING. Daarom is afgesproken de toeslag te baseren op een twee dagen per week op kantoor werken. Wel is een indexering van 10% doorgevoerd.
d. Een kleine aanpassing bij Uitgestelde Bemiddeling.
Als je een opdracht accepteert tijdens je boventalligheid, en dus Uitgesteld Bemiddeld bent, dan krijg je wel periodiek een gesprek met een Mobility Coach.
Tekst sociaal plan
De volledige tekst van het sociaal plan kun je hier lezen.
Toelichting Overgang Werkzaamheden plan (OWP)
In het OWP is vastgelegd hoe ING en vakorganisaties omgaan met outsourcingstrajecten binnen Nederland. In dat geval gaan werknemers in principe met hun werk mee naar de outsourcingspartner. De wet schrijft voor dat je je arbeidsvoorwaarden meeneemt naar de nieuwe werkgever. In het OWP zijn procedure-afspraken gemaakt, en we maken afspraken als de overnemende partij niet alle ING-arbeidsvoorwaarden kan uitvoeren. De tekst van het OWP was erg verouderd, en niet meer in lijn met de wetgeving. Deze overeenkomst is daardoor wel ingrijpend veranderd.
De belangrijkste afspraken over het OWP
a. Looptijd OWP van 1 januari 2025 – 31 december 2030.
De tekst is geactualiseerd en de afspraken zijn nu weer conform de geldende regelgeving en jurisprudentie. Daarnaast is de tekst vereenvoudigd.
b. Een medewerker komt altijd in aanmerking voor een compensatie-uitkering van maximaal € 11.500,- bruto, ter compensatie van eventueel ongemak door de overgang.
c. Indien ING de outsourcing terugdraait binnen 36 maanden dan hoef je de uitkering niet meer terug te betalen.
d. De compensatie van werkgeversbijdrage aan pensioen is aangepast. Het is nu conform de pensioenwetgeving.
e. Het terugkeerrecht is geschrapt. Het Sociaal Plan van ING blijft op de medewerker van toepassing tot 3 jaar na de overgang.
Tekst OWP
De volledige tekst van het OWP kun je hier lezen.
Stemmen
De leden van De Unie (met een Compleet of extra lidmaatschap) hebben een stemformulier ontvangen. Zij kunnen tot en met vrijdag 20 september 2024, 12.00 uur hun stem uitbrengen.
Contact
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact met mij op. Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl