De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ING: Aankondiging 9 december 2022 en 20 december 2022

08 december 2022

Zoals je weet zit het cao-proces bij ING in een impasse. Samen met jou en je collega’s hebben we op diverse manieren massaal jullie zorgen gedeeld met ING. Bij het in ontvangst nemen van de petitie klonk de ING-directie veelbelovend maar helaas bleef dat slechts bij woorden. ING heeft haar bod, standpunten en houding nog niet gewijzigd. Dit betreuren wij als vakorganisaties zeer. Zoals bekend hebben we op 1 december 2022 een verzoek om interventie uitgezet bij Hans Wijers (voorzitter van de Raad van Commissarissen). Hier is helaas nog geen reactie op gekomen.

Ontvang jij onze ING-nieuwsupdates nog niet? Schrijf je dan snel in.

Ervaringen uit het verleden

Vrijdag 9 december staat weer gereserveerd als mogelijke onderhandelingsdatum voor de cao. Ervaringen met de vorige cao hebben ons echter geleerd dat een door ING eenmaal ingenomen standpunt aan de onderhandeltafel niet verandert. Argumenten, overleggen, praten met elkaar, het helpt niet. Daarom leggen vakorganisaties de nadruk op het belang van een goed startbod van ING. Dit neemt niet weg dat wij als vakorganisaties ons, samen met jou en je collega’s, wel zichtbaar willen blijven inzetten om ING te doen inzien dat ze hun opstelling dienen te wijzigen.

9 december

De cao-onderhandeltafel kent een onafhankelijke (externe) voorzitter. Wij hebben hem verzocht in zijn rol te onderzoeken of er voldoende basis is om tot een cao-akkoord te kunnen komen. Voor vakorganisaties is het belangrijk te weten of ING in beweging wil komen zodat er toch een basis kan zijn om met elkaar formeel in gesprek te komen, of dat we gezamenlijk moeten concluderen dat deze basis vooralsnog ontbreekt. Voor cao-partijen is dit een cruciaal moment. Als blijkt dat we niet tot elkaar kunnen komen aan de onderhandeltafel zullen we dit via andere wegen moeten doen.

Actieopbouw 20 december

Hoewel er momenteel ook gewerkt wordt aan een oplossing langs de lijn van het overleg, moeten we er ook rekening mee houden dat onderhandelen dit jaar niet de oplossing brengt. Als vakorganisaties hebben we allerlei vriendelijke acties ingezet om ING alsnog te bewegen. Echter we kunnen niet vriendelijk blijven verzoeken. Als de duidelijke boodschap van de medewerkers, interventie van de RvC of het advies van de voorzitter geen oplossing brengt, dan moeten we minder vriendelijke wegen onderzoeken.

Kerstmarkt

Zover is het echter nog niet. Eerst organiseren wij op 20 december een kerstmarkt. Je kunt tussen 11.45 – 14.15 uur langslopen om onder het genot van een glas glühwein een persoonlijke kerstboodschap aan de ING kerstboom te hangen. Ook is er gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met de vakbondsbestuurders.

Meer informatie

Na 9 december ontvang je informatie van De Unie. Houd de website dus in de gaten. Of schrijf je in voor onze gratis ING-nieuwsupdates.

Contact

Heb je vragen over dit bericht? Of heb je informatie die van belang is voor De Unie? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Inge de Vries. Je kunt haar bereiken door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

 

Afdrukken

Gerelateerde berichten

ING: Verslag Periodiek overleg

De Unie heeft regelmatig periodiek overleg met ING. Wij informeren je over het periodiek overleg van 19 oktober 2023. Vooraf…

ING: Pensioennieuws III

Per 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) ingevoerd. De pensioenregeling moet aangepast worden aan de nieuwe wetgeving….

Word gratis lid