De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

ICK: Vernieuwd loonbod van de werkgevers

14 december 2022

Gisteren stond er een overleg gepland. Afgelopen week hebben we je gevraagd om de werkgevers te laten weten wat het loonbod van 3% met jou als werknemers doet. Voordat het overleg begon, hebben we alle reacties in een witboek van 24 pagina’s aan de werkgeverdelegatie overhandigd. Aanstaande donderdag 15 december om 19:30 uur is er een ledenvergadering, niet-leden zijn ook welkom.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Cao-verhoging niet voor iedereen

Daarna hebben we de draad van de onderhandelingen weer opgepakt. Na het teleurstellende loonbod van vorige keer was duidelijk dat dit een zware dobber zou worden. Bovendien gaven jullie massaal aan dat de loonafspraak die we in de cao maken, echt voor iedereen zou moeten gelden. Met de inflatie die de pan uit rijst, hebben ook alle werknemers in de ICK recht om toch een faire salarisverhoging te krijgen. Het kan niet zo zijn dat sommige mensen die hun werk gewoon uitvoeren, volgend jaar minder goed gecompenseerd worden dan andere werknemers in hetzelfde bedrijf. Om een faire beloning te krijgen zijn daarom ook degelijke afspraken in de cao nodig.

Onbuigzaam

Werkgevers geven aan dat zij het huidige systeem, zoals het in de cao staat, willen handhaven. Bij een deel van de bedrijven pakt dat redelijk tot goed uit voor werknemers. Bij andere bedrijven pakt dat echter voor een deel van de werknemers zeer nadelig uit. Door de manier waarop het nu in de cao staat, kunnen bedrijven de regels voor werknemers nadeliger uitleggen dan ze bedoeld zijn. In het slechtste geval krijgen medewerkers helemaal geen compensatie voor gestegen prijzen, omdat alle financiële ruimte die de cao afspraak biedt, wordt gebruikt om aan een kleine groep high performance medewerkers toe te kennen. Wij vinden dat een ongewenste situatie, waar de werkgeversvereniging geen verandering in wil brengen.

Salariskloof

Nog steeds is de inflatie in de dubbele cijfers. Her en der worden cao-afspraken gemaakt die om en nabij de 10% of meer liggen. De Unie heeft samen met de andere bonden een vernieuwd bod neergelegd met een loonvraag van 8% voor iedereen. De werkgevers hebben hun bod verhoogd naar 5% volgens de huidige methodiek van de cao waarbij dus niet iedereen kan rekenen op die salarisverhoging. Dat is voor ons als bonden niet genoeg met de huidige methodiek. De werkgever geeft aan dat dit de maximale ruimte is die ze kunnen bieden en dat ze niet openstaan om het wijzigen van de systematiek te bespreken.

Online medewerkersbijeenkomst

Om de ontstane situatie met je te bespreken, nodig ik je uit voor een teamsvergadering op donderdag 15 december om 19:30 uur. Het is aan jou om te laten weten wat je van het vernieuwde bod vindt en indien het niet voldoende is zullen we moeten bespreken hoe we werkgevers bij het volgende overleg op vrijdag 23 december kunnen overhalen om met een acceptabel loonbod te komen. Ook je collega’s die geen lid zijn, zijn welkom om mee te doen.

Contact
Heb je vragen over dit bericht? Of heb je informatie die van belang is voor De Unie? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Mandy Raaijmakers. Je kunt haar bereiken door een e-mail te sturen naar: mandy.raaijmakers@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid