De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

HIBIN: Cao-resultaat afgewezen en nu?

28 december 2022

We hebben alle stemmen geteld over het onderhandelingsresultaat voor de cao Groothandel in Bouwmaterialen (HIBIN). De uitkomst is negatief gebleken. Ook bij de andere bonden was de uitslag van de stemming negatief. Op basis daarvan hebben we opnieuw contact gezocht met de werkgevers om te kijken of ze bereid waren het bod dat ze gedaan hadden te verbeteren. De uitkomst van het gesprek was duidelijk; nee, dan moeten jullie het als vakbonden maar als een eindbod zien.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Een van de argumenten was dat wij het zelf voorgesteld zouden hebben. Onzin natuurlijk. De werkgevers wilden niet verder gaan dan het gedane bod waarop wij als vakbonden gezegd hebben; dan gaan we het maar op deze wijze als onderhandelingsresultaat aan onze leden voorleggen. De rest is geschiedenis.

Wat betekent dit?

Geen cao dus voor jou en jouw collega’s in de Groothandel in Bouwmaterialen. De Hibin heeft nu haar leden geadviseerd de loonsverhoging van 2,5% en de € 50,- in te voeren vooruitlopend op de cao. Het principe van vrijheid, blijheid voor de werkgevers dus. De goede bedrijven zullen dit wel gaan doen, maar de verwachting is dat niet iedere werkgever dit zal doen en zo een concurrentievoordeel hebben, op arbeidsvoorwaarden wel te verstaan. Voor ons een zeer onwenselijke situatie allemaal.

Wat nu te doen?

We gaan samen met de andere vakbonden kijken wat we kunnen organiseren om de werkgevers in te laten zien dat ze echt met een beter bod moeten komen. Hierbij sluiten we niets uit, maar dit moet dan eerst wel juridisch goed onderbouwd gaan worden. Hier gaan we in 2023 mee aan de slag. Wij kunnen wel bedenken wat goed zou zijn om te doen, maar ik hoor heel graag eerst jouw reactie.

Graag jouw reactie

Wat zouden we volgens jou nu kunnen doen om de werkgevers met een beter bod te laten komen? Je kunt je reactie geven via gerard.van.der.lit@unie.nl, ook als je andere vragen of opmerkingen hebt.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid