De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

HEMA: De Unie werkt niet mee aan overgangsregeling HEMA

23 februari 2023

HEMA wil over naar de cao Retail Non Food (RNF). Maar er is een aanzienlijk verschil tussen de cao’s bij HEMA en de RNF-cao. Dat wil HEMA oplossen met een overgangsregeling en bedrijfseigen regelingen, maar vakorganisaties zullen geen onderdeel van die oplossing worden.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Als je  ons laatste bericht hebt gelezen, zal het geen verrassing zijn dat we HEMA hebben laten weten geen partij te zullen zijn bij een collectieve overgangsregeling. Een overgangsregeling die – zoals gezegd – bedoeld is om de overgang van de HEMA-cao’s naar de RNF-cao ‘adequaat’ te regelen.

Toelichting

De belangrijkste reden voor ons besluit is dat wij hebben geconcludeerd dat een collectieve overgangsregeling (welke onderdeel zal zijn van een aanbod aan de medewerker om per 1 juli 2023 over te stappen naar een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket) zeer waarschijnlijk geen verbetering zal betekenen voor vele medewerkers.

Als je niet tekent voor het nieuwe arbeidsvoorwaarden pakket, behoud je je huidige arbeidsvoorwaardenpakket (HEMA-cao + de arbeidsvoorwaarden die in de RNF-cao staan + de afspraken in de RNF-cao over de (toekomstige) loonsverhogingen).

Het overeenkomen van een collectieve overgangsregeling met HEMA zou er toe kunnen leiden dat medewerkers geneigd zullen zijn te tekenen voor het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket, omdat die met vakorganisaties is overeengekomen; ‘het zal wel goed geregeld zijn’. Terwijl dat helemaal en waarschijnlijk niet het geval zal zijn of hoeft te zijn. De Unie wil deze gedachte  niet in de hand werken en voorkomen en ziet daarom af van het afspreken van een collectieve overgangsregeling.

De Unie staat klaar voor advies

Ieder lid van De Unie kan straks bij ons een advies of een check krijgen en kan met ons sparren of het verstandig is om te tekenen voor het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket. Of is het beter om niet te tekenen waardoor je tenminste houdt wat je nu hebt. Jouw eigen mening is hierin vanzelfsprekend ook heel belangrijk. De afweging zou per individu verschillend kunnen uitpakken.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met belangenbehartiger Jan Admiraal via jan.admiraal@unie.nl of bel 06-5252 20448.

Word gratis lid