De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

FrieslandCampina – Terugblik op de medewerkersbijeenkomst

22 december 2023

Op 21 december 2023 hebben wij een online webinar gehouden over de inhoud van het sociaal plan. Ben je benieuwd naar de inhoud, dan kun je de sessie hier terugkijken. In de presentatie hoor je de vragen en antwoorden. Voel je vrij om dit bericht te delen met alle collega’s, iedereen kan de sessie terugkijken.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Een tweetal vragen die nog onbeantwoord zijn uit de online sessie

Is een passende functie alleen een functiegroep lager of ook een functiegroep hoger?
Volgens het sociaal plan is een functie van één functiegroep lager een passende functie. Je kunt bij de beschikbare functies echter altijd aangeven dat je interesse hebt in een functie die een functiegroep hoger ligt. Daar zou je dan een herplaatsingsfase mogelijk voor kunnen ontwikkelen.

Wanneer heb je nu echt zicht op een externe functie en kan jou geen passende functie meer aan worden geboden in de oriëntatiefase?
Als je tijdens de herplaatsingsfase of oriëntatiefase een externe functie hebt gevonden, dan kun je een verzoek doen om eerder een vaststellingsovereenkomst met elkaar te sluiten in de oriëntatiefase. De einddatum van de arbeidsovereenkomst wordt dan eerder dan de opzegtermijn + 2 maanden (de normale duur van de oriëntatiefase). Dit kan met behoud van de schadeloosstelling en 50% uitbetaling van de resterende maanden in de oriëntatiefase. Zolang je formeel nog in de oriëntatiefase zit, kan er nog een interne passende functie worden aangeboden.

Hoe nu verder?

Er volgt nog een online teamsessie voor leden waarbij we met elkaar het gesprek kunnen voeren over de inhoud van het plan. We organiseren ook nog gezamenlijk met alle bonden fysieke bijeenkomsten in het land om de inhoud van het plan toe te lichten. Dan weet je goed waar je voor stemt en heb je alle ruimte om vragen te stellen.

De uitnodigingen voor deze sessies ontvangen de leden in een volgende nieuwsbrief. In de tussentijd kun je de reeds gegeven sessie terugkijken en via onderstaande contactgegevens de vragen stellen die op dit moment al leven.

Wanneer komt de tekst?

We zijn in overleg met de juristen om de laatjes puntjes op de I te zetten. Alle vragen die we nu nog ontvangen kunnen meehelpen in de scherpte op het formuleren van de tekst. Hoe hebben we het nou eigenlijk met elkaar bedoeld? We verwachten eind volgende week de tekst compleet te hebben en we verwachten in de eerste of tweede week van januari te communiceren over:

  • De inhoud van de gehele tekst
  • Het stemmen op het sociaal plan
  • De online ledenbijeenkomst
  • De fysieke bijeenkomsten op werklocaties

 

Contact

Heb je in de tussentijd al vragen? Contact opnemen kan door een e-mail te sturen naar: mandy.raaijmakers@unie.nl. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We adviseren je graag!

Gerelateerde berichten

Word gratis lid