De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

FrieslandCampina: Reorganisatie en sociaal plan

15 december 2023

Deze week is voor iedereen binnen FrieslandCampina ontzettend onrustig. Er is bekend gemaakt dat er over een periode van 2 jaar wereldwijd 1800 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen. De medewerkers hebben te horen gekregen dat dit in Nederland de grootste impact gaat maken. Het doel van deze reorganisatie is om weer een succesvol bedrijf te worden.

Daarom is er ook gesproken over een sociaal plan en hierover willen we de leden uitgebreid informeren tijdens een algehele medewerkersbijeenkomst op
20 december van 15.30 uur tot 16.30 uur. Iedereen is welkom om hieraan deel te nemen. De leden hebben een uitnodiging ontvangen om deel te nemen. Hieronder vind je meer informatie.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

De aankondigingen deze week voor expeditie 2030

Sommigen medewerkers hebben te horen gekregen dat ze mogen blijven, anderen hebben te horen gekregen dat hun functie compleet verandert, maar er zijn ook veel collega’s die te horen hebben gekregen dat ze moeten vertrekken. Vanzelfsprekend is de aankondiging voor velen een grote klap, helemaal wanneer je hebt gehoord dat de functie gaat verdwijnen. De komende maanden voert FrieslandCampina overleg met de medezeggenschap over de voornemens van de directie. Zij zal alle adviesaanvragen in behandeling nemen. Wat de medezeggenschap gaat adviseren en hoe de directie daarmee om zal gaan zal afgewacht moeten worden. Ondertussen hoor jij wat wat de mogelijke gevolgen mogelijk zijn voor jouw functie.

De gevolgen zullen groot zijn voor de mensen die vertrekken, maar ook voor de mensen die achterblijven zal er veel veranderen. De CEO heeft de medewerkers verzekerd dat ervoor gezorgd wordt dat er ook minder werk zal zijn nu er afscheid wordt genomen van zoveel collega’s. Dat moet ook wel echt.

De totstandkoming van het nieuwe sociaal plan

De afgelopen weken hebben wij met FrieslandCampina onderhandeld over een sociaal plan. Daarin staan alle afspraken die gelden voor de medewerkers met een onbepaalde tijdscontract waar afscheid van wordt genomen. Let op! Dit geldt niet alleen voor medewerkers die nu moeten vertrekken, maar dit geldt ook als er collega’s in de toekomst geraakt worden door een andere reorganisatie.

We hebben de medewerkers op 17 oktober in een webinar voor het eerst meegenomen in deze onderhandelingen. We spraken toen over het huidige sociaal plan en een sociaal plan specifiek voor expedition 2030. Daarin hebben we veel punten meegekregen die belangrijk waren en er werden veel vragen gesteld. Dat hebben we meegenomen in de onderhandelingen voor het plan. Daarnaast is er een klankbordgroep gevormd vanuit leden van De Unie. Zij hebben tussentijds voor en na elke onderhandeling met mij meegekeken en input gegeven op de vorming van de afspraken. Tijdens de onderhandelingen bleken twee verschillende plannen voor veel onduidelijkheid te zorgen. Want welk plan is nou op wie van toepassing? Dat wilden we voorkomen. Daarom hebben we uiteindelijk onderhandeld over 1 nieuw sociaal plan, dat in plaats zal treden van het reeds bestaande plan. De inhoud van dit plan is daarom belangrijk voor iedereen, ook als je nu niet getroffen bent door de reorganisatie.

Is het sociaal plan dan al afgesloten?

Als vakorganisaties zijn wij op inhoud tot een akkoord gekomen met FrieslandCampina. Het sociaal plan is pas geldig wanneer onze leden ermee instemmen. Inhoudelijk tot een akkoord komen hebben wij kunnen doen aan de hand van de input tijdens de medewerkersbijeenkomsten en de klankbordgroepen / kaderleden die tijdens het onderhandelingsproces intensief met ons hebben samengewerkt. Zij hebben vanuit de organisatie input geleverd over wat belangrijk was voor het sociaal plan en konden goed weergeven hoe sommige afspraken uitwerken in de praktijk.

Op dit moment zijn onze juristen nog in overleg over de teksten om te checken of alles op papier staat zoals partijen dat bedoeld hebben. Wij verwachten dat dit begin komende week duidelijk wordt.

Dat betekent nog niet dat het plan nu rond is. Dat bepalen onze leden. Het plan zal ter stemming worden voorgelegd aan onze Compleet leden die werkzaam zijn bij FrieslandCampina. Heb jij nog geen Compleet lidmaatschap, maar wil jij wel meestemmen? Klik dan hier om je aan te melden, dan heb je ook de mogelijkheid om te stemmen.

Als het plan wordt geaccepteerd door de leden zal het van toepassing zijn op alle reorganisaties die van nu tot 31-12-2025 aan de orde zijn. Het blijft daarna geldig, totdat er over een nieuwe sociaal plan is onderhandeld. Daarom is het ook belangrijk voor collega’s die in deze reorganisatie niet geraakt worden.

De medewerkersbijeenkomst en de toelichting op de inhoud van het sociaal plan

Voordat we het sociaal plan ter stemming voorleggen organiseren we een bijeenkomst voor alle medewerkers van FrieslandCampina. In deze bijeenkomst lichten we de hoofdlijnen van het sociaal plan toe en kunnen de leden vragen stellen over de inhoud hiervan. De leden hebben al een beknopte weergave van de afspraken ontvangen vanuit FrieslandCampina. Voel je vrij om deze nieuwsbrief ook met collega’s te delen.

In deze meeting zullen we informatie geven over de inhoud van het plan en veelgestelde vragen in de chat beantwoorden. De leden van De Unie krijgen op een later moment ook nog een uitnodiging voor een teams-meeting specifiek voor leden. Tijdens deze meeting kun je uitgebreid vragen stellen en met ons in gesprek gaan over het sociaal plan.

Contact

Heb je in de tussentijd al vragen? Contact opnemen kan door een e-mail te sturen naar: mandy.raaijmakers@unie.nl. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We adviseren je graag!

Gerelateerde berichten

Word gratis lid