De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

FrieslandCampina en Zijerveld: Stemmen over het sociaal plan

23 januari 2024

Er zijn een aantal informatiebijeenkomsten geweest en er vinden er nog een paar plaats. Deze hebben we als vakbonden gezamenlijk ingericht, daarom zal je ons niet op elke locatie tegenkomen. Uiteraard kun je ons via onderstaande contactgegevens altijd bereiken bij vragen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

We hebben de informatiebijeenkomsten niet opgenomen, omdat we iedereen de vrijheid wilde bieden om de vragen te kunnen stellen die ze wilden. Onze online webinar en Q&A sessie kun je hier nog wel terugkijken. Inmiddels is het de tijd voor onze leden om te stemmen. Je kunt hier de tekst van het sociaal plan nogmaals lezen. Onze leden kunnen stemmen tot woensdag 7 februari om 12:00 uur. Daarna sluit de stemming. Light leden hebben geen stemrecht. Mocht je toch een stem uit willen brengen? Klik dan hier voor een Compleet lidmaatschap. Je hebt dan ook recht op onze individuele dienstverlening bij de gevolgen van deze reorganisatie. Lees daarover hieronder meer.

Hoe verloopt het stemproces?

De komende twee weken staat de stemming open bij alle drie de vakbonden. Het sociaal plan is geaccepteerd als de meerderheid van de stemmen positief is. In theorie kan er ook met 1 vakbond een sociaal plan worden afgesloten, indien er bij de overige bonden tegen is gestemd.

Wat vinden wij van het sociaal plan

Wij leggen dit sociaal plan voor omdat wij van mening zijn dat dit plan over het geheel gezien een verbetering is ten opzichte van het oude sociaal plan. Onze visie is dat we mooie en evenwichtige afspraken hebben kunnen maken om rekening te houden met alle belangen. Uiteraard kan dit voor individuele situaties verschillen. We hebben input gekregen vanuit de leden op de knip bij hogere inkomens bij de schadeloosstelling. Wij hadden dit ook liever anders gezien. We hadden liever de knip volledig uit het plan verwijderd. Anderzijds hebben we de maximering van het inkomen wel geïndexeerd en het minimum van de transitievergoeding x 1,5 toegevoegd aan de maximering van de schadeloosstelling. Met die toevoeging hebben we de schadeloosstelling geprobeerd gelijk te trekken zoals dat ook voor Hay18 en hoger wordt toegepast.

Uiteindelijk is het uiteraard aan onze Compleet leden om te bepalen of het sociaal plan akkoord is. Op woensdag 7 februari, 12:00 uur sluit de stemming. Daarna worden de leden geïnformeerd over de uitslag.

Stemmen als ik niet onder de reorganisatie val

Ook dan is een stem van belang als de medewerker nu niet geraakt wordt door de reorganisatie. Dit plan geldt niet alleen voor medewerkers die nu moeten vertrekken, maar dit geldt ook als er collega’s in de toekomst geraakt worden door een andere reorganisatie. Dit sociaal plan komt in de plaats van het huidige plan. Het is dus voor alle medewerkers binnen FrieslandCampina van belang. Als jij inspraak wilt hebben in het sociaal plan dat voor iedereen gaat gelden, meld je dan nu aan als Compleet lid. Het aanmelden kan hier.

Wat kan De Unie verder voor mij doen?

Allereerst hebben wij natuurlijk onderhandeld over de inhoud van het sociaal plan, wij hebben ons hard gemaakt om hier een goede vertrekregeling in vast te leggen. Daarnaast kunnen wij onze leden ook op individuele basis bijstaan. Wij kunnen bijvoorbeeld de inhoud van jouw vaststellingsovereenkomst controleren, controleren of het afspiegelingsbeginsel op de juiste wijze is toegepast en controleren of een passende functie daadwerkelijk een passende functie is. Mocht je een conflict hebben met FrieslandCampina over de juiste toepassing van het plan, dan kunnen wij je daarin ook bijstaan. Dit kan op basis van het Compleet- of Extra-lidmaatschap. Normaal gesproken hanteren we daarin een wachttijd van 3 maanden, maar voor deze reorganisatie maken we hierop een uitzondering. Als jij gebruik wilt maken van onze individuele dienstverlening dan kan dat meteen als jij nu Compleet- of Extra-lid wordt bij De Unie.

Contact

Heb je in de tussentijd al vragen? Contact opnemen kan door een e-mail te sturen naar: mandy.raaijmakers@unie.nl. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We adviseren je graag!

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid