De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Envalior Engineering Materials: Cao-onderhandelingen

18 augustus 2023

Op 12 september, 29 september en op 11 oktober 2023 vinden de onderhandelingen plaats voor de cao voor Envalior.

De medewerkers werkzaam bij Envalior hebben als het goed is, de NL Day One Preparation update #7 – met de Update Transfer CLA/ Overgangs-cao ontvangen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

De optieregeling

Als opstap naar een juridische procedure hebben de gezamenlijke werknemersorganisaties Envalior een brief gezonden. Deze brief van 16 mei 2023 gaf de werkgever ook nog de kans een procedure te voorkomen. De directie van Envalior heeft gereageerd maar daarna is weinig meer gebeurd. De rol die DSM hierin gespeeld heeft mag dan wel juridisch correct zijn maar deugt niet.

Als verkopende partij heeft DSM de “draaiboeken” van de verkoop van Resins en Protective Materials uit de kast gehaald en vooral daaraan vastgehouden. De optieregeling is in beide gevallen afgekocht (al heeft Covestro als beursgenoteerd bedrijf nog de mogelijkheid opties aan te bieden).

Hoe je er ook tegenaan kijkt: Een optieregeling bevordert in ieder geval de loyaliteit naar het bedrijf. Een alternatief programma dat ook de loyaliteit bevorderd had, had ook tot de mogelijkheden kunnen behoren maar daar is de werkgever tot op heden nog niet mee gekomen. Gekeken naar de waardeontwikkeling van de aandelen DSM kun je je inmiddels ook gaan afvragen waarom er zo is vastgehouden aan de optieregeling en of afkoop niet pragmatischer zou zijn geweest. Envalior staat daar overigens nog steeds voor open.

Per 1 oktober 2023 loopt de cao bij DSM af en het heeft de voorkeur om ook vóór die datum een cao bij Envalior tot stand te brengen.  We hebben onze leden gevraagd om hun ideeën, en suggesties op grond waarvan we de afspraken kunnen verbeteren. De belangenbehartiger John Kapteijn ontvangt graag deze reacties per email met in het onderwerp: Envalior-cao 2023-204-input.

De Unie gaat in ieder geval voor een jaarcontract met een structurele verhoging van de lonen en betaalde salarissen met de inflatie+1%. Om de richting te bepalen: De gemiddelde cao-loonsverhoging in mei van dit jaar lag nog op 8,2% (Bron: AWVN). Daarnaast blijven wij van mening dat 5 mei een jaarlijkse feestdag hoort te zijn.

Contact

Zijn er verdere vragen of opmerkingen over dit bericht, neem dan contact op met de belangenbehartiger John Kapteijn, via john.kapteijn@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Fibrant – Cao 2024-2025

Per 1 juli 2024 zullen er weer nieuwe afspraken gemaakt moeten zijn over de arbeidsvoorwaarden. Dan is namelijk de cao…

Nouryon: stemmen over de nieuwe cao

Vorige week en op 22 januari 2024 hebben wij in een viertal informatiebijeenkomsten het cao-onderhandelingsresultaat Nouryon van 12 december nader toegelicht….

Word gratis lid