Dsm-firmenich wil nadrukkelijk tornen aan afspraken uit 2014. In het jaar 2014 werd van de 7 cao’s binnen het concern één cao gemaakt. Daarbij viel er niet aan te ontkomen dat de medewerkers soms afstand moesten doen van hun aanspraken. Het vervallen van rechten is toen gecompenseerd door de toekenning van een transitietoeslag. Een persoonlijke toeslag die men zou behouden tot aan het pensioen (of een eerder moment van vertrek).
Dsm-firmenich stelt die afspraak nu ter discussie. De werkgever stelt voor om te stoppen met de transitietoeslag. In Ronde II op 29 augustus handhaafde de werkgever dit voorstel. Dat was voor de werknemersorganisaties de reden de onderhandelingen op te schorten. Agreements must be followed!. Dsm-firmenich mag uiteraard alles vragen maar moet het ons niet kwalijk nemen dat we daar NEE tegen zeggen. Feitelijk is het een onethische vraag.
De werkgever is alleen bereid om af te zien van de afbouw van de transitietoeslag als de vakbonden een loonbod accepteren van 0,5% structureel en een verhoging van de STI (short term incentive) van 2%. Ter vergelijking: In Nederland is de gemiddelde cao-verhoging 5,7%. De werkgever wil dus dat een substantieel gedeelte van haar werknemers, loon inlevert. Zij is alleen bereid daarvan af te zien als wordt ingestemd met een voorstel om de lonen met 0,5% structureel te verhogen waardoor de werknemers koopkracht inleveren. Links of rechtsom: Er moet dus door de werknemers worden ingeleverd bij een bedrijf dat nota bene aanstuurt op een aangepast bruto bedrijfsresultaat van 2 miljard.
Ook wil de werkgever de bestaande C-schalen converteren in een nieuw functiehuis met zogenaamde banden (F t/m M). De individuele salarisverhoging zal dan worden toegekend op basis van een budget gestuurd systeem. Dit budget wordt jaarlijks centraal door dsm-firmenich vastgesteld. De werkgever onderschat echter dat een dergelijke operatie de nodige zorgvuldigheid vereist en dat de vakbonden willen weten hoe dit voor de werknemers uitpakt en hoe dit (indien nodig) is bij te sturen.
Mede vanwege de nog andere voorstellen van dsm-firmenich om de arbeidsvoorwaarden te verslechteren zijn De Unie en de andere vakbonden tot de conclusie gekomen dat verder praten zinloos is en dat dsm-firmenich er goed aan doet om op zeer korte termijn met aanzienlijk betere voorstellen te komen. Zo niet; dan zijn de vakbonden genoodzaakt zich te beraden over het nemen van acties. In dat geval gaan wij uiteraard ook in gesprek met onze leden om de situatie te bespreken.
Contact
Zijn er vragen of opmerkingen over dit bericht, neem dan contact op met de belangenbehartiger, John Kapteijn via john.kapteijn@unie.nl.