
Al tijdens de onderhandelingen heeft dsm-firmenich-in-Nederland aangegeven aan te willen sluiten bij het systeem van functiewaardering waar de fusiepartner zich mondiaal van bediend. Eigenlijk zegt dsm-firmenich-in-Nederland niet anders te kunnen.
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
Nu blijkt het echter een waarderingssysteem te zijn van een systeemhouder (Mercer) die geen open communicatie onderhoudt met werknemersorganisaties. Nu niet, maar in het verleden ook niet. Op die manier kan er dus nooit gesproken worden over de inhoudelijke bezwaren. Dit allemaal terwijl er op dit moment systemen worden gehanteerd op het gebied van functiewaardering waarover dat overleg tussen werknemersorganisaties en systeemhouders wel mogelijk was: Orba & Hay.
Op maandag 15 januari 2024 heeft dsm-fimenich wederom een poging gedaan hieromtrent de deur op een kier te krijgen. Dit keer waren fuwa-deskundigen van werknemersorganisaties ook uitgenodigd. Er zit geen licht tussen hoe de fuwa-deskundigen van de diverse werknemersorganisaties er tegenaan kijken. Mercer heeft in de achterliggende jaren zijn systematiek niet aangepast. De bezwaren tegen dit systeem blijven dan ook gehandhaafd.
Het Mercer-systeem, voor zover dat valt te bekijken, is geen analytisch systeem: functies worden niet ten opzichte van elkaar bekeken, maar op basis van een organogram gerangschikt beschreven en gewaardeerd in geld. Hierdoor is het systeem makkelijker te manipuleren en dus minder objectief.
De Unie vraagt zich ook af hoe dit systeem zich verhoudt tot de Europese richtlijn over genderneutrale beloning op basis van een geobjectiveerd functiewaarderingssysteem.
Zodra hierover meer te melden is. Informeren wij de leden weer.
Contact
Zijn er vragen naar aanleiding van dit bericht neem dan contact op met de belangenbehartiger, John Kapteijn, via john.kapteijn@unie.nl