De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Dit betekenen de noodmaatregelen (NOW 3) voor jouw inkomen

02 oktober 2020

Sinds het begin van de coronacrisis helpt de overheid werkgevers die omzetverlies lijden. Inmiddels is het derde deel van deze steun van start gegaan: NOW 3. De regelingen uit de vorige twee pakketten worden stapsgewijs versoberd en afgebouwd. Wat dat betekent? Dat jij misschien wel minder salaris krijgt. Je werkgever kan nu zelfs overgaan tot ontslag om loonkosten terug te dringen. Onze experts leggen uit hoe dat zit.

Wat betekent de NOW 3 voor jouw salaris?

In de NOW 3 kan jouw salaris worden verlaagd. Onder de vorige NOW’s mocht dit niet: je werkgever vulde de steun aan, zodat jij je salaris gewoon kreeg uitbetaald. Deed hij dat niet? Dan kreeg hij minder subsidie of een boete. Dat is onder de NOW 3 anders: in de loop van de tijd mag je werkgever de totale salariskosten (loonsom) in stappen verlagen tot maximaal 20%. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van jouw salaris.

Je werkgever heeft verschillende opties om zijn loonsom te verlagen. Zo kan hij bijvoorbeeld met jou en je collega’s afspreken dat jullie minder loon ontvangen in ruil voor een baangarantie. In het uiterste geval kan je werkgever een ontslagaanvraag indienen om de loonsom te verlagen.

Begeleiding naar nieuw werk

Kiest je werkgever ervoor om de loonsom te verlagen door mensen te ontslaan? Dan moet hij z’n best doen om iedereen te begeleiden naar nieuw werk. Hiervoor kan hij contact opnemen met het UWV. Doet hij dit niet, dan krijgt hij minder NOW-steun.

Afgelopen mei schreven wij een blog over loonoffers. Die vind je hier.

Hoe ziet de NOW 3 er eigenlijk uit?

Verliest je werkgever omzet door de coronacrisis? Dan komt hij in aanmerking voor staatssteun via de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Met deze tegemoetkoming kan hij de lonen van jou en je collega’s blijven betalen, en is hij minder snel genoodzaakt om lonen te verlagen of mensen te ontslaan. Dit derde steunpakket geldt van 1 oktober 2020 tot juli 2021. Deze periode is opgedeeld in drie tijdvakken van drie maanden, waarvoor werkgevers afzonderlijk een steunaanvraag kunnen indienen:

  • Tijdvak 1: oktober, november en december 2020
  • Tijdvak 2: januari, februari en maart 2021
  • Tijdvak 3: april, mei en juni 2021

Wil jij weten wanneer jouw werkgever recht heeft op steun? Lees verder

Vragen?

We kunnen ons voorstellen dat de gevolgen van deze noodmaatregel vragen oproepen voor jouw specifieke situatie. Laat het ons weten, wij helpen je graag verder. Onze experts van het Service Center zitten elke werkdag voor je klaar, van 8.00 tot 18.00 uur: sc@unie.nl of 0345 851 963.

Meer nieuws?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Word gratis lid