De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

DAS: stemming sociaal plan

14 april 2022

Op 31 december 2021 liep het sociaal plan van DAS af. De vakorganisaties en HR DAS hebben in de maanden januari, februari en maart drie keer onderhandeld. Op 6 april 2022 zijn we eruit gekomen met elkaar. Hieronder een toelichting erop en de vraag om jouw stem erover uit te brengen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Onderhandelingsresultaat

De looptijd van het nieuwe sociale plan is drie jaar vanaf 1 januari 2022. De belangrijkste wijziging zit in de ontslagvergoeding die in het vorige sociaal plan gebaseerd was op de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Nu geldt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) waarbij de ontslagvergoeding lager is dan in de WWZ. Voor DAS was de WAB het uitgangspunt in de onderhandelingen over een nieuw sociaal plan en voor de vakorganisaties het niveau van het gehele sociale plan. Wij denken dat we daar een mooi evenwicht hebben gevonden.

De correctiefactor voor de afkoopsom voor medewerkers onder de 40 jaar wordt verlaagd van 1,5 naar 1,25 en van 40 tot 50 jaar verlaagd van 1,6 naar 1,5. Voor de categorie van 50 tot 60 jaar wordt de correctiefactor verhoogd van 1,7 naar 2,0 en vanaf 60 jaar en ouder verhoogd van 1,7 naar 2,75. Over het geheel is de ontslagvergoeding lager geworden door met name de overgang van de WWZ naar de WAB.

De compensatie hebben we gevonden in een suppletieregeling voor medewerkers die van werk naar werk gaan. Heb je binnen drie maanden na jouw dienstverband een nieuwe baan met een lager salaris, dan krijg je een suppletie van maximaal 20% over een periode van maximaal 24 maanden. Met elk dienstjaar bij DAS bouw je twee maanden suppletie op.

We schrappen de preventieve mobiliteitsfase en de daaraan gekoppelde vrijwillige vertrekregeling. Gedurende de looptijd van het oude sociaal plan is dit onderdeel niet toegepast. HR DAS gaf ons aan dit niet uit te kunnen voeren. Als het toch niet wordt gebruikt, heeft het ook geen zin om het erin te laten staan.

De pré-boventalligheid wordt nu maximaal twee maanden. In deze periode wordt er intern naar andere functies gezocht voor medewerkers die pré-boventallig zijn.

Tot slot zijn we overeengekomen dat er een externe voorzitter komt voor de bezwaarcommissie en dat het reglement van de bezwaarcommissie onderdeel wordt van het sociaal plan.

De complete tekst van het nieuwe sociale plan inclusief de beoogde wijzigingen vind je hier

Stemming

Nu er een onderhandelingsresultaat ligt, ben jij aan zet om jouw mening erover te geven. Ik, Emanuel Geurts, leg dit onderhandelingsresultaat met een positief stemadvies aan je voor.  De leden kunnen hun stem uitbrengen tot en met woensdag 27 april 2022. Na de stemming informeer ik je over het vervolg.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of via mijn telefoonnummer 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Sservice Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

 

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Verzekeringsbedrijven: Cao

Met dit bericht informeren wij over de uitslag van de gehouden stemmingen over het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao voor…

Word gratis lid