De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering: Pensioen

23 augustus 2023

Met dit bericht informeren wij je over de uitkomst van de langlopende pensioenbesprekingen tussen vakorganisaties en werkgevers in de horeca en contractcatering.  

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Pensioentraject

Op 2 mei 2022 zijn KHN, Venec en de vakorganisaties gestart met de gesprekken over een nieuwe pensioenregeling. Het pensioenfonds Horeca & Catering en de rekenmeesters van WTW hebben sociale partners geholpen met ondersteuning en berekeningen. Na ruim een jaar met besprekingen zijn we er nu uit met elkaar. Een belangrijke voorwaarde om tot overeenstemming te komen, was dat de Wet Toekomst Pensioenen door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen.

Om het inzichtelijk te maken wat we hebben afgesproken, is er een brochure met een uitleg en overzicht van de gemaakte afspraken. Een paar zaken lichten wij graag even uit. Zo gaan jongeren vanaf 18 jaar pensioen opbouwen en komt er een verplichte nabestaandenpensioenregeling. We zorgen ervoor dat gepensioneerden een binnen kaders zekere uitkering hebben door een solidariteitsreserve aan te leggen. Met het overzetten van de bestaande pensioenrechten naar persoonlijke pensioenpotten (zogeheten ‘invaren’) maken we de regeling beter. Eventuele nadelige gevolgen voor een kleine groep deelnemers compenseren we. Het pensioenfonds gaat de nieuwe pensioenregeling uitvoeren zodat alles voor jou bij één partij blijft waar je voor jouw pensioen bij terecht kunt.

Stemming en vervolg

De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen tot en met dinsdag 5 september 2023 over de nieuwe pensioenregeling. Daarna zullen wij de uitslag van de stemming bij De Unie en van de andere partijen delen.

De leden die nu slaper of gepensioneerd zijn, vragen we om advies over het overhevelen van het vermogen van het pensioenfonds van de huidige regeling naar de nieuwe pensioenregeling (invaren).

Zodra de leden hebben ingestemd, kijkt De Nederlandse Bank nog naar het transitiedocument waarin alle belangrijke informatie over de afspraken staat. Daarna zet het pensioenfonds de nieuwe regeling in de systemen om het pensioen per 1 januari 2025 netjes uit te kunnen voeren.

Pensioeninformatie

Vakorganisaties, werkgevers en de overheid hebben een website gemaakt om informatie te geven aan werknemer en werkgevers over pensioen. Je kunt alles vinden over het wetgevingsproces, beide pensioencontracten en vragen en antwoorden op https://www.werkenaanonspensioen.nl/. Op de website van De Unie staat meer praktische informatie over pensioen. Meer informatie over jouw huidige pensioen kan je vinden via de site van het pensioenfonds. Als je vragen hebt over jouw pensioen, dan kan je deze hier stellen.

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kun je contact opnemen met de belangenbehartiger Emanuel Geurts via emanuel.geurts@unie.nl en telefonisch via 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

Gerelateerde berichten

Word gratis lid