De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering: onderhandelingsresultaat cao

12 april 2022

De laatste cao Contractcatering liep tot 1 april 2022 en was aan vernieuwing toe. In januari, februari en maart hebben we hard gewerkt aan die nieuwe cao met afspraken voor verschillende groepen medewerkers. De huidige werknemers die nu vallen onder de cao contractcatering en (nieuwe) werknemers die in de hospitality werken. Sociale partners hebben naast de onderhandelingen over de brede sector-cao gelijktijdig ook gesprekken gevoerd over de specifieke arbeidsvoorwaarden voor de inflight. Alle onderhandelingen zijn nu klaar. We hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over alle onderdelen en voor alle groepen medewerkers. Hieronder meer daarover.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Onderhandelingsresultaat contractcatering, hospitality en inflight

De belangrijkste afspraken voor huidige medewerkers die nu vallen onder de cao Contractcatering:

 • Je kunt blijven werken onder de huidige cao Contractcatering.
 • Er is een loonsverhoging van 3,4% per 1 april, 2% per 1 januari 2023 en een éénmalige bruto-uitkering van € 325,- naar rato van de omvang van jouw dienstverband.
 • Je hebt de keuze om gedurende de looptijd van de cao de overstap te maken naar de hospitality waarbij de waarde van jouw huidige arbeidsvoorwaarden wordt gegarandeerd.

De belangrijkste afspraken voor nieuwe medewerkers vanaf 1 april 2022 en medewerkers die nu vallen onder de cao Horeca:

 • De cao Hospitality heeft als basis de cao Horeca en kent een 38-urige werkweek aangevuld met een pluspakket met gunstige regelingen zoals bijvoorbeeld loondoorbetaling bij ziekte en betere beloning van jonge collega’s.
 • Er is een loonsverhoging volgens de cao Horeca van 3,4% per 1 april 2022 en 2% per 1 januari 2023.
 • Een nieuwe reiskostenregeling met een vergoeding van 19 cent per kilometer vanaf 10 kilometer tot maximaal 40 kilometer.
 • De mogelijkheid om 5 jaar vóór je AOW-leeftijd 80% van je contracturen te werken tegen 92,5% van je inkomen.

De belangrijkste afspraken voor bestaande én nieuwe medewerkers in de inflight:

 • De bestaande bepalingen uit de cao Contractcatering blijven gelden.
 • Een loonsverhoging per 1 april 2022 van 3,4% en per 1 januari 2023 van 2,6%.
 • Per 1 oktober 2022 komt er een nieuwe reiskostenregeling in plaats van de huidige verschillende bedrijfsregelingen. De vergoeding is 19 cent per kilometer vanaf 10 kilometer tot maximaal 40 kilometer. Als jouw oude regeling beter was, dan ontvang je een persoonlijke toeslag die jaarlijks wordt aangepast.
 • De mogelijkheid om 5 jaar vóór je AOW-leeftijd 80% van 40 uur te gaan werken tegen 95% van je inkomen.

Dit zijn enkele hoofdpunten uit het onderhandelingsresultaat. De complete tekst van het onderhandelingsresultaat vind je hier.

De cao-partijen hebben de vertegenwoordigers van de medezeggenschap in de contractcatering bijgepraat over het onderhandelingsresultaat. Zij zijn blij dat we eruit zijn gekomen met elkaar en dat er (weer) duidelijkheid is voor de gehele sector. Op het congres over de toekomst van de sector van afgelopen maandag 11 april in de Jaarbeurs, waren de aanwezige deelnemers ook positief. De vragen gingen over de uitwerking van een aantal afspraken. Bijvoorbeeld over de behoefte aan een overzichtelijke rekentool om de overstap van contractcatering naar hospitality ook zelf te kunnen berekenen. Die vraag is logisch en pakken we als cao-partijen gelijk op. Wordt dus vervolgd.

Wat vind jij?

Nu er een onderhandelingsresultaat ligt voor de contractcatering, hospitality en de inflight ben ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, benieuwd naar de mening én uiteraard de stem.  De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen. Dit kan tot en met 1 mei 2022. Als de leden instemmen, dan is er een nieuwe cao en kan de salarisverhoging met terugwerkende kracht tot 1 april worden geregeld. Ook krijg je dan de tekst van de nieuwe cao.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via 06-5252 2074 of via emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Contractcatering: hospitality en inflight

In dit bericht aandacht voor stichtingen, werkstress, RVU, inflight, cao-onderhandelingen en de jaarlijkse gesprekken en het cateringcongres. Kortom, van alles…

Contractcatering: Update

Met dit bericht informeren wij je over pensioen, RVU, inflightoverleg en de cao-onderhandelingen.   Pensioen Voor de zomer van 2023…

Word gratis lid