De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering / Hospitality: Wat vind jij?

28 februari 2022

De huidige cao Contractcatering loopt tot 1 april 2022. In een aantal rondes in januari, februari en maart werken we aan een nieuwe cao met afspraken voor verschillende groepen medewerkers. De huidige werknemers die nu vallen onder de cao Contractcatering en nieuwe werknemers die in de contractcatering én horeca werken. Dit wordt dan de cao Hospitality met een bredere werkingssfeer dan de huidige cao Contractcatering. Sociale partners hebben naast de gesprekken over de hele cao gelijktijdig ook gesprekken over de specifieke situatie en arbeidsvoorwaarden voor de tak inflight.

Al het nieuws over de cao-onderhandelingen direct ontvangen?

Cao-onderhandelingen

Op 22 februari vond de vierde onderhandelingsronde voor de sector-cao plaats. De punten die daar aan bod kwamen, waren de hoogte van de loonsverhoging, de roostering/arbeidsduur, de vorm van een generatiepactregeling, hoe een overgang van arbeidsvoorwaardenpakket contractcatering naar hospitality te doen en de beoogde werkingssfeer voor de sector. Er is op veel punten al voorwerk gedaan en over gesproken met elkaar. Zaak is nu om alles op een rijtje te zetten en de waarde van de voorstellen te bepalen. Maandag 7 maart 2022 gaan we daar verder over met elkaar in gesprek.

Hopelijk is er op 7 maart ook meer duidelijkheid vanuit het pensioenfonds Horeca & Catering over de (on)mogelijkheden van een generatiepactregeling voor zowel de brede sector als de inflight. Eén ding is al wel zeker, namelijk dat de eventuele invoering ervan niet op 1 april 2022 zal kunnen zijn. We mikken nu op 1 januari 2023 voordat dit uitgevoerd zou kunnen worden. Wordt dus nog vervolgd.

Op dinsdag 1 maart 2022 gaan we verder met elkaar in gesprek over de tak inflight. Sociale partners willen de inflight vooralsnog in de branche-cao houden maar wel met eigen afwijkende afspraken. Op woensdag 23 februari 2022 hebben werkgevers in de inflight en de vakorganisaties gesproken met de twee OR-voorzitters van KCS en Gate Gourmet. Beide voorzitters zijn door ons bijgepraat over de gespreksonderwerpen (loon/koopkracht, arbeidsmarktkrapte, toekomst vliegsector, generatiepact, arbeidsomstandigheden) die op tafel liggen. Zij herkenden deze punten en konden ook aanvullingen geven vanuit hun praktijk. We hebben ook gezamenlijk geconcludeerd dat het goed is om een derde gespreksronde te plannen. Ongetwijfeld zal het in de komende gesprekken gaan over (de effecten van) de oorlog in Oekraïne, het sluiten van het Europese luchtruim en de sancties tegen Rusland.

Al het nieuws over de cao-onderhandelingen direct ontvangen?

Wat vind jij?

Herken je de gesprekonderwerpen in de Contractcatering en de inflight? Heb jij suggesties of praktijkervaringen voor me? Ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, ben benieuwd naar jouw mening en input. Graag ontvang ik die via mijn emailadres emanuel.geurts@unie.nl of mobiele nummer 06-5252 2074. Ik verneem graag van je!

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via 06-5252 2074 of via  emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Contractcatering: hospitality en inflight

In dit bericht aandacht voor stichtingen, werkstress, RVU, inflight, cao-onderhandelingen en de jaarlijkse gesprekken en het cateringcongres. Kortom, van alles…

Contractcatering: Update

Met dit bericht informeren wij je over pensioen, RVU, inflightoverleg en de cao-onderhandelingen.   Pensioen Voor de zomer van 2023…

Word gratis lid