De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering hospitality en inflight: nieuwsbrief met van alles wat

13 februari 2024

In deze nieuwsbrief aandacht voor de cao-onderhandelingen, pensioen, RVU, Codekamer Contractcatering en landelijke ontwikkelingen met betrekking tot diversiteit en mantelzorg.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao-onderhandelingen

Op donderdag 15 februari 2024 hebben we de vierde ronde voor de brede cao en de derde ronde voor het inflight deel staan. Als we kijken naar waar we nu staan, dan gaan we er vanuit dat we nog wat meer tijd nodig zullen hebben dan de huidige vier geplande rondes om met elkaar tot een resultaat te komen. We maken stappen op de discussie over de verschillen en communicatie over deel A en B. Ook kunnen we op ADV en de looptijd van de cao wel verder komen. Voor het loongebouw lijkt aanhaken op het onderzoek van sociale partners in de horeca naar een nieuw functie- en loongebouw de meest voor de hand liggende optie. Grootste discussiepunt is – weinig verrassend – de collectieve loonsverhoging. Daar liggen partijen bij de branche-cao en de inflight nog ver uit elkaar. Na donderdag 15 februari 2024 meer hierover.

Pensioen

Het bestuur van het pensioenfonds Horeca & Catering heeft de werkgevers en vakorganisaties in de horeca en catering formeel  laten weten dat zij de eind 2023 overeengekomen pensioenregeling en het verzoek tot invaren gaat uitvoeren per 1 januari 2025. Het pensioenfondsbestuur heeft alle relevante documentatie daartoe ingediend bij toezichthouder DNB. Wil je weten hoe het staat met jouw pensioen? Kijk dan op https://www.phenc.nl/ voor jouw UPO en andere pensioenzaken.

RVU

De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) startte in april 2021 en loopt tot en met 31 maart 2024. De cao-partijen hebben besloten om de RVU-regeling opnieuw te verlengen tot en met 31 december 2025. Wil je eerder stoppen met werken? Val je onder de cao contractcatering en zit je maximaal 36 maanden voor je AOW-datum? Dan kun je een RVU-uitkering aanvragen. De uitkeringsduur van de RVU is maximaal 36 maanden en er geldt geen minimumduur. Wil je meer weten over de regeling? Kijk dan op de website over de RVU ietsvoorjou.nu.

Codekamer Contractcatering

De Codekamer Contractcatering is recent bijeen geweest. In de laatste vergadering hebben we het gehad over de ontwikkelingen in en de toekomst van de sector, arbeidsmarktkrapte en loongebouwen als gevolg van de wijziging van het wettelijk minimum loon. Ook hebben we het gehad over de rol van de codekamer en de ambitie voor 2024. Meer zichtbaarheid van de code en de codekamer is één van de doelstellingen. De Codekamer Contractcatering is onderdeel van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Wat dit in de dagelijkse praktijk betekent, lees je op https://www.codeverantwoordelijkmarktgedrag.nl/de-code-in-de-praktijk/.

Diversiteit

De Unie is onderdeel van de vakcentrale VCP. Die overlegt in de polder met andere vakcentrales, werkgeversverenigingen en het kabinet in bijvoorbeeld de SER en de Stichting van de Arbeid om zaken op de beleidsagenda te zetten. Eén van de onderwerpen waar zij aan meewerken is het bevorderen van de diversiteit binnen organisaties. Hoe het daar mee staat in de verschillende sectoren lees je in SER geeft inzicht in genderbalans bedrijven – VCP.

Mantelzorg

Eén van de andere onderwerpen waar de VCP aan mee heeft gewerkt, is het inspiratiedocument mantelzorg. Door de vergrijzing, het verschuiven van de pensioenleeftijd en de personeelstekorten in de zorg combineren steeds meer mensen hun werk met mantelzorgtaken. In totaal combineert een kwart van de werkenden een baan van 12 uur per week of meer met het geven van mantelzorg. Meer info over praktijkverhalen, concrete handvatten en praktische tips lees je in het Inspiratiedocument ‘Samen werkt het!’ | Stichting van de Arbeid (stvda.nl).

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben, dan kan je onze belangenbehartiger Emanuel Geurts bereiken via 06-52522074 of via  emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

Gerelateerde berichten

Contractcatering: we zijn eruit!

Met dit bericht informeert de belangenbehartiger Emanuel Geurts je dat er een onderhandelingsresultaat is bereikt voor de cao contractcatering, hospitality en…

Word gratis lid