De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering, hospitality en inflight: Een update over de cao-onderhandelingen

24 januari 2024

In dit bericht informeren wij je over de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe cao voor medewerkers en bedrijven in de contractcatering, hospitality en inflight.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

RVU

De vakorganisaties en werkgevers zijn de onderhandelingen begonnen met een besluit om de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) onder voorwaarden te verlengen tot en met 31 december 2025. Hier worden de werknemers en werkgevers in de sector nog verder over geïnformeerd.

Contractcatering & hospitality

In de tweede onderhandelingsronde op dinsdag 23 januari 2024, kwamen partijen al snel op een aantal belangrijke vragen. Wat is de toekomst van deel A (contractcatering) en deel B (hospitality) in de sector-cao? Welke verschillen zijn er tussen deel A en B en hoe kunnen we de communicatie erover verbeteren? Welke loonontwikkeling is passend voor de werknemers én de werkgevers, ook in relatie tot de recente verhoging van het wettelijk minimumloon? Wat is de betekenis van de net afgesloten horeca-cao voor deel B in de cao? Wat is het langetermijnperspectief voor de sector en de sector-cao? Dit zijn goede maar ook pittige vragen waar we het gezamenlijke antwoord nog (lang) niet op hebben. Met name op het loon en de toekomst van deel A & B zijn de verschillen groot.

Het eerder gevraagde overzicht met de verschillen tussen deel A en B uit de cao is gemaakt. We hebben dit doorgenomen en hier en daar ook nog aangevuld. De partijen zijn het met elkaar eens dat de communicatie erover beter kan en ook moet. Dit komt later in het proces nog terug op tafel. Eerst gaan we in eigen kring overleggen over de vraag hoe een impasse op de grote vragen te voorkomen. Donderdag 1 februari 2024 komen we weer bij elkaar en dan kijken we waar we staan.

Inflight

De partijen hebben geconstateerd dat de discussie over een passende loonontwikkeling binnen de contractcatering & hospitality ook bij de inflight speelt en waarschijnlijk nog sterker. Met dat in gedachten, heeft de werkgeversdelegatie voorgesteld om nu niet verder te praten zonder dat er zicht is op een gedragen oplossing. Het helpt immers als aan de andere overlegtafel een oplossing in zicht is. Daarom is besloten om het inflightoverleg van 23 januari te annuleren. Hoewel wij dit wel begrijpen, is het wel een teleurstelling voor degene die hoopt dat er snel duidelijkheid komt over het loon. We weten dat de arbeidsmarkt in de inflight een serieus probleem is en dan is deze vertraging niet handig. Het volgende inflightoverleg is op 1 februari 2024. Dan krijgen de ledene in ieder geval weer een update.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de genoemde vragen en wat zijn de antwoorden en suggesties? Wij nemen de tips en adviezen hierover (en andere zaken) graag mee naar de onderhandelingen. Laat het de  belangenbehartiger weten vóór donderdag 1 februari via emanuel.geurts@unie.nl?

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht of contact met de belangenbehartiger, Emanuel Geurts, wil hebben, dan kan je hem bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met het Service Center via 0345-851 963, via sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid