De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering, hospitality en inflight: Een update over cao, pensioen en RVU

21 juni 2024

In dit bericht aandacht voor de nieuwe cao, overleg met het pensioenfonds en de RVU.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao

Anders dan bij de vorige cao-onderhandelingen is de redactiecommissie na twee bijeenkomsten klaar met de teksten van de nieuwe cao. De cao-partijen hebben geleerd van de vorige keer en duidelijkere cao-afspraken gemaakt. Als het een beetje meezit, kunnen we de leden in juli de nieuwe cao toesturen.

Overleg pensioenfonds

Drie keer per jaar hebben de sociale partners overleg met het pensioenfonds horeca en catering om de stand van zaken door te spreken. Maandag 17 juni 2024 stond onder andere op de agenda hoe het fonds er financieel voor staat en het inregelen van de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2025. Het fonds staat er goed voor. Er zijn per 1 januari 2024 nieuwe deelnemers bij gekomen door de verplichtstelling van pensioenopbouw vanaf 18 jaar en ouder. De dekkingsgraad is in de maand mei 137% en de verwachting is dat deze ook goed blijft. Het fonds heeft maatregelen genomen om richting de transitiedatum ook zekerheid in te bouwen.

De nieuwe pensioenregeling ligt bij DNB voor beoordeling. Dit is een taai proces en het fonds wacht nu op het oordeel van DNB om de nieuwe regeling per 1 januari 2025 uit te mogen voeren. Het fonds is al wel bezig met de voorbereiding op de communicatie erover richting werkgevers en deelnemers.

Wil je weten hoe het staat met jouw pensioen? Kijk dan op https://www.phenc.nl/ voor jouw pensioenzaken.

RVU

De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) startte in april 2021. Sinds de start hebben 516 medewerkers een aanvraag gedaan. Na een check op de voorwaarden en benodigde documenten zijn er tot en met mei 2024 242 aanvragen voor de RVU goedgekeurd. Er zijn nog vier aanvragen die wachten op een getekende werkgeversverklaring voor een definitieve toekenning. De cao-partijen hebben besloten om de RVU-regeling opnieuw te verlengen tot en met 31 december 2025. Wil je eerder stoppen met werken? Val je onder de cao contractcatering en zit je maximaal 36 maanden voor je AOW-datum? Dan kun je een RVU-uitkering aanvragen. De uitkeringsduur van de RVU is maximaal 36 maanden en er geldt geen minimumduur. Wil je meer weten over de RVU? Kijk dan op de website ietsvoorjou.nu.

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht of contact wil hebben, dan kan je de belangenbehartiger Emanuel Geurts bereiken via 06-5252 2074 of via emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid