De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering, hospitality en inflight: Een update

06 juni 2024

In dit bericht is er aandacht voor de uitwerking van de cao, pensioen, RVU, Codekamer Contractcatering en de uitspraak van de Hoge Raad over lunches.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao

Anders dan bij de vorige cao-onderhandelingen zijn we nu al een eind op weg met de teksten van de nieuwe cao. We hebben duidelijkere afspraken gemaakt en verwachten dat we de leden voor de zomer het nieuwe cao-boekje kunnen toesturen. De studieafspraken die zijn gemaakt, hebben we als projecten benoemd, een planning voor gemaakt en de deelnemers ervoor bepaald. Wordt snel weer vervolgd.

Pensioen

Drie keer per jaar hebben de sociale partners periodiek overleg met het pensioenfonds Horeca en Catering (PH&C) om de stand van zaken door te spreken. Zo ook maandag 17 juni 2024 weer op het kantoor van het fonds in Zoetermeer. Op de agenda zal staan hoe het ervoor staat met het inregelen van de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2025 en de beoordeling bij toezichthouder DNB. Wil je weten hoe het staat met jouw pensioen? Kijk dan op https://www.phenc.nl/ voor jouw pensioenzaken.

RVU

De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) startte in april 2021. Sinds de start hebben 508 medewerkers een aanvraag gedaan. Na een check op de voorwaarden en benodigde documenten zijn er tot en met april 2024 237 aanvragen voor de RVU goedgekeurd. Er zijn nog vier aanvragen die wachten op een getekende werkgeversverklaring voor een definitieve toekenning. Cao-partijen hebben besloten om de RVU-regeling opnieuw te verlengen tot en met 31 december 2025. Wil je eerder stoppen met werken? Val je onder de cao contractcatering en zit je maximaal 36 maanden voor je AOW-datum? Dan kun je een RVU-uitkering aanvragen. De uitkeringsduur van de RVU is maximaal 36 maanden en er geldt geen minimumduur. Wil je meer weten over de RVU? Kijk dan op de website ietsvoorjou.nu.

Codekamer Contractcatering

De Codekamer Contractcatering is recent bijeen geweest. In de Codekamer Contractcatering zitten vertegenwoordigers van werkgevers, opdrachtgevers, intermediairs en vakorganisaties. We hebben gesproken over de ontwikkelingen in de sector, de uitrol van de strategie van de Codekamer en de content die we gaan maken om meer zichtbaarheid te creëren. De Codekamer Contractcatering is onderdeel van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Meer hierover lees je op De Code in de praktijk – Code Verantwoordelijk Marktgedrag.

Uitspraak Hoge Raad over lunch

Rob Baan, eigenaar van tuinbouwbedrijf Koppert Cress verstrekte haar werknemers gratis gezonde lunches en kreeg hierover een naheffing in de loonbelasting, omdat de gratis lunches door de belastingdienst als verkapt loon werden aangemerkt. Koppert Cress was het daar niet mee eens, omdat de gratis lunches werden verstrekt in het kader van het door haar gevoerde Arbobeleid en stapte naar de rechter. De Hoge Raad is het met Koppert Cress eens dat het verstrekken van gezonde lunchmaaltijden onder de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen valt, omdat die verstrekking onderdeel is van het arbobeleid van de werkgever. Er wordt nog nagegaan wat de gevolgen zijn van deze uitspraak voor de nieuwe wetgeving.

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht of contact wil hebben, dan kan je de belangenbehartiger Emanuel Geurts bereiken via 06-5252 2074 of via  emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

Gerelateerde berichten

Word gratis lid