De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering: hospitality en inflight

23 november 2023

In dit bericht aandacht voor stichtingen, werkstress, RVU, inflight, cao-onderhandelingen en de jaarlijkse gesprekken en het cateringcongres. Kortom, van alles wat.

Nu 3 maanden gratis Compleet Lidmaatschap!

 

Stichtingen

Per 1 januari 2024 komt er een nieuwe structuur voor de stichtingen contractcatering. De Vakraad en OCC worden opgeheven en de activiteiten van die stichtingen worden formeel uitgevoerd door stichting FBA maar met als werktitel Vakraad. Er komen twee commissies onder het bestuur te hangen. Dit zijn de financiële commissie en onderwijscommissie. Tot slot is er het overleg Arbeidsmarkt en Werkgelegenheid waar de leden van de onderhandelingsdelegaties van werkgevers en werknemers elkaar periodiek ontmoeten.

RVU

Sinds de start van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) in april 2021 hebben er 445 medewerkers een aanvraag gedaan voor de RVU. Na een check op de voorwaarden en benodigde documenten zijn er tot en met oktober 2023 205 aanvragen voor de RVU goedgekeurd. Er zijn nog vijf aanvragen die alleen nog wachten op een getekende werkgeversverklaring ten behoeve van definitieve toekenning. Op de website https://www.ietsvoorjou.nu/ vind je meer informatie over de RVU.

Inflight

Dinsdag 31 oktober 2023 hebben de vakorganisaties weer een inflightoverleg gehad met Veneca en HR-directeur Dionne Vorst van KCS. Unie-kaderlid Jan Zuidhoek van KCS was hier ook bij aanwezig. We hebben gesproken over de mogelijke onderwerpen voor op de agenda van de onderhandelingen voor de inflight. Ook de vraagstukken voor de inflightbedrijven kwamen aan bod zoals de krapte op de arbeidsmarkt, krimp van Schiphol en vluchten, nieuwbouwplannen KCS en de effecten voor de kwaliteit en kwantiteit van personeel, status aparte voor de inflight binnen de cateringcao.

Verder hebben wij donderdag 9 november 2023 samen met twee bestuurders van FNV Catering kennisgemaakt met Dirk Kuhnemund als nieuwe CEO van Gate Gourmet. Een prettig gesprek volgde over zijn persoon en aanstelling, over het werk van vakorganisaties, ontwikkelingen in de inflight en bij Gate Gourmet, de arbeidsmarkt en de kunst van het motiveren van het personeel. We kregen ook een ruime rondleiding door het pand van Gate Gourmet. Het hele proces kwam aan bod van de binnenkomst van de grondstoffen, de bereiding tot het uitgaan van volle karren en het weer retourkomen en dat per airline.

Werkstress

In Nederland hebben 1,3 miljoen werkenden last van burn-out klachten en langdurig verzuim. Meer dan 30% van de werknemers valt uit door stress. De grootste veroorzakers zijn psychische klachten. Hoog tijd voor een aantal tips tegen (werk)stress waar je zelf mee aan de slag kunt:

  • Doe eens een ademhalingsoefening. Binnen een paar minuten reguleert het je zenuwstelsel en ga je verschil merken. Oefeningen zijn te vinden op YouTube en/of Spotify.
  • Ga in je lunchpauze wandelen. Doordat je in de buitenlucht wandelt, krijgen je hersenen een impuls die de negatieve stemming in je brein/hersenen remt. Daarnaast is wandelen om nog veel andere redenen gezond voor je.
  • Voeding doet veel want jouw darmen worden niet voor niets je tweede brein genoemd. Ze produceren onder andere dopamine, ook wel gelukshormonen genoemd. Die zijn weer van invloed op je stemming, geheugen en focus. Vermijd daarom te veel koffie, suikers en alcohol maar eet vooral meer groenten en blijf veel water drinken.
  • Positieve gedachten leiden tot minder stress. Sta even stil bij de afgelopen week. Wat ging er goed? Welke successen zijn er behaald? Waar ben je dankbaar voor? Geef er aandacht aan.

Je kunt daarnaast ook het gesprek aangaan met je collega’s en leidinggevende tijdens het werkoverleg en/of met de medezeggenschap en/of met HR in contact komen. Blijf er niet mee zitten!

Beoordelings- en planningsgesprekken

Zo tegen het einde van het jaar maken werkgevers en werknemers zich weer op om terug te kijken op 2023 en vooruit te kijken naar 2024. Voor het beoordelingsgesprek heeft De Unie een paar zaken voor je op een rij gezet. Zie hiervoor https://www.unie.nl/jouw-werk-en-inkomen/beoordelingsgesprek-waar-moet-je-op-letten. Na het beoordelingsgesprek volgt het planningsgesprek. Wij hebben daar ook een paar tips voor die je kunt gebruiken ter voorbereiding. Lees er hier meer over en doe er je voordeel mee!

Cao-onderhandelingen

Op 1 april 2024 loopt de huidige cao af en dan wil ik je graag een nieuwe cao kunnen aanbieden. We verkennen informeel de onderwerpen om alvast wat voorwerk te doen. Officieel beginnen we met de onderhandelingen voor de catering én de inflight op dinsdag 16 januari 2024. Bij de inflight vergezelt Jan Zuidhoek me als cao-kaderlid namens De Unie. Begin december komen we bij je in de lucht voor jouw wensen en ideeën voor in de nieuwe cao.

Cateringcongres 2024

Het is nog ver weg maar je kunt de datum al wel vast in je agenda zetten. Op maandag 15 april 2024 is het volgende cateringcongres. Hoewel het programma nog gemaakt moet worden, kunnen we ons zo voorstellen dat er wel aandacht is voor de cao, brancheontwikkelingen en specifiek ook voor de inflight.

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht of contact wil hebben, dan kan je de belangenbehartiger Emanuel Geurts bereiken via 06-5252 2074 of via emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

Gerelateerde berichten

Word gratis lid