De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Contractcatering: diverse actualiteiten

16 november 2021

Hierbij informeer ik, Emanuel Geurts,  je over een aantal zaken in de contractcatering,  zoals de aankomende cao-onderhandelingen, pensioenstudie, contractcateringcongres en codekamer.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Congres over de toekomst

Tijdens het congres zijn werknemers, werkgevers en opdrachtgevers uit de catering met elkaar het gesprek aangegaan over de toekomst van de catering. De belangrijkste conclusies, voortgekomen uit de verschillende dialoogsessies, zijn hieronder kort samengevat:

 • Begrip en vertrouwen tussen werknemer en werkgever
  Samenwerking is noodzakelijk om de sector toekomstbestendig te maken. De kloof tussen de werkvloer en het kantoor moet verdwijnen. Door elkaar op te zoeken en door werknemers te blijven betrekken. Blijf elkaar vragen stellen en neem elkaar serieus totdat je vertrouwen hebt in het begrip over en weer.
 • Trots op de catering
  De catering is een prachtige branche dat mag vaker worden uitgedragen. Zowel door werknemer en werkgever naar elkaar, naar opdrachtgevers, naar gasten en naar potentiële werknemers. Het imago van de catering moet worden afgestoft en de sector moet haar meerwaarde laten zien in het benutten van nieuwe kansen in de veranderende wereld.
 • Vakmanschap
  De cateringmedewerker is een professional en wil graag ruimte en verantwoordelijkheid om zijn/haar vakmanschap in de hospitality in te zetten voor de gast. De kennis in de sector moet worden behouden en uitgebreid. Blijf investeren in opleiding en carrièreperspectieven om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe werknemers en om huidige werknemers te behouden.
 • Flexibiliteit en maatwerk
  Sectoren als horeca, retail, schoonmaak en overige facilitaire diensten komen steeds meer tot elkaar. De verbreding in werken in de hospitality wordt als een kans gezien. Dit biedt de mogelijkheid om meer uren te bieden in arbeidscontracten. Flexibiliteit hoort echter wel beloond te worden. Door meer ruimte voor zeggenschap te geven aan de werknemer. Dat kan door zelfroosteren, regie behouden op eigen loopbaanperspectief en een gelijk speelveld te maken in de arbeidsvoorwaarden. Het congres was een eerste aanzet om te komen tot een nieuwe toekomstbestendige catering met een bijpassende cao.

Cao Contractcatering

Eerder dit jaar hebben De Unie en de andere vakorganisaties samen met werkgeversvereniging VOCC een cao afgesloten voor de contractcatering met een looptijd van 1 april 2021 tot 1 april 2022. Deze cao bevat ook een studieafspraak om samen te kijken naar de toekomst van de contractcatering en de arbeidsvoorwaarden die daarbij horen. Werkgeversverenigingen Veneca en VOCC hebben de bonden recent een bericht gestuurd om te gaan praten over een nieuwe cao vanaf april 2022. Een uitnodiging en concrete data voor de cao-onderhandelingen volgen nog.

Congres Code Verantwoordelijk Marktgedrag

De Code Verantwoordelijk Marktgedrag organiseerde dinsdag 9 november een online talkshow Code Verantwoordelijk Marktgedrag; Van beleid naar praktijk: wat brengt de Code jou? Je kunt deze talkshow terugkijken op  https://www.codeverantwoordelijkmarktgedrag.nl. Specifieke informatie over de code en de sector contractcatering vind je hier.

Pensioen

Het bestuur van Pensioenfonds Horeca & Catering heeft sociale partners in de horeca en contractcatering gevraagd om samen de mogelijkheden te verkennen die de nieuwe landelijke pensioenwetgeving biedt. Om jou te informeren over de nieuwe pensioenregelingen, hebben we samen met het pensioenfonds een zogeheten ‘infographic’ gemaakt. Je kunt zelf ook meer informatie vinden over jouw pensioen via de site van het fonds https://www.mijnphenc.nl/.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je mij bereiken via emanuel.geurts@unie.nl  Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via
0345-851 963, via e-mail sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.
[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid