De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

CBR: Wel of geen overwerktoeslagen Theorie en Administratie

08 november 2023

Er komen regelmatig vragen vanuit de afdeling Theorie en de Administratieve dienst over het niet meer betalen van een overwerkvergoeding na 17.30 uur, (buiten het dagvenster). Op zaterdag wordt deze wel gewoon betaald. Leden zijn van mening dat dit niet klopt.

Word gratis CBR-lid!

 

Zij zijn van mening dat voor de invoering van de Pilot “verruiming werktijden” dit wel gebeurde. De Unie wil opkomen voor jou en jouw rechten. Ook daar hebben we een cao voor. Daarom heb ik met de directie en HR om de tafel gezeten om hier eens indringend over te praten.

In dat gesprek bleek nu dat er op de basis van de oude cao’s helemaal geen toeslag voor het werken op avonden betaald hoeft te worden, als de maximale werktijd niet overschreden wordt. Het CBR houdt hier ineens ook aan vast. Volgens informatie van meerdere leden werden de toeslagen voor het invoeren van de pilot wel gewoon betaald of in tijd voor tijd omgezet. Op basis hiervan zijn wij van mening dat die toeslagen dus wel betaald moeten worden.

We hebben hier indringend en uitgebreid met de directie over gesproken. De uitkomst vooralsnog is dat we echt van mening verschillen. Het CBR wilde eerst maar eens de tijd nemen om dit verder uit te zoeken. Wij ook. Bij navraag in de kadergroep bleek dat er toch echt veel vaker een toeslag betaald werd voor het werk in de avonden dan de directie het voor deed komen. Hierop hebben we telefonisch met de directie gesproken.

Het CBR gaat nu alle maandstaten en loonstroken van de afgelopen 5 jaar controleren om te kijken hoe vaak dit voorkwam en bij welke afdelingen en vestigingen. Hij hoopt binnen 2 weken hier duidelijkheid over te hebben. We hebben afgesproken opnieuw bij elkaar te komen om de uitkomsten van dat onderzoek te bespreken en op te zoek te gaan naar een oplossing.

Er staat best wel veel druk op bij de directie. De Unie heeft de cao nog niet getekend omdat we hier eerst duidelijkheid over willen hebben. We kunnen de cao natuurlijk niet tekenen in onze optiek als achteraf blijkt dat jij of je collega’s minder krijgen dan waar ze recht op hebben. Hier willen we eerst duidelijkheid over hebben.

Het valt me op dat we best wel veel vragen krijgen over de cao die best eenvoudig door HR te beantwoorden zijn. Bij navraag bij de kaderleden blijkt dat de meeste collega’s van het CBR geen idee hebben bij wie ze moeten zijn als het om cao-vragen gaat. Je kunt de belangenbehartiger Gerard van der Lit hiervoor altijd een mail sturen met de vraag. Dan antwoord hij je per mail, en als hij nog aanvullende vragen heeft, neemt hij contact met je op. Je kunt hem bereiken via gerard.van.der.lit@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid