De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Cao-overleg NN Group 2 maart a.s..

18 februari 2021

Cao- overleg

De Unie heeft op 2 maart weer cao-overleg bij NN. We hadden de onderhandelingen in de maand februari gepauzeerd omdat NN constateerde dat er een impasse was. Voor De Unie reden om met de leden te spreken. Daarvoor hebben we een enquête uitgezet en organiseren we ledenvergaderingen. Je kunt je nog aanmelden voor de ledenvergaderingen van 22 en 24 februari 2021. Ook kunnen jij en je collega’s de enquête nog invullen. Bij de hervatting van de onderhandelingen zal De Unie starten met een samenvatting van de enquête, een verslag van de ledenvergaderingen en onze visie op de financiële resultaten.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Financiële resultaten 2020

Op donderdag 18 februari werden de jaarcijfers 2020 van NN Group bekend. De Unie heeft hier met spanning op gewacht omdat jouw werkgever al gedurende vier maanden cao-onderhandelingen volhoudt dat er zeer geringe ruimte is voor een structurele salarisverhoging. De cijfers over het eerste halfjaar van 2020 waren echter niet verontrustend.

De cijfers die nu gepubliceerd zijn, geven nog steeds geen onderbouwing voor het standpunt van jouw werkgever. Het bedrijf maakt winst, het operationeel resultaat over 2020 ligt dichtbij dat van 2019 en ja, dit komt grotendeels uit de bestaande producten en nog niet uit de nieuwe dienstverlening. Maar die winst is wel bij elkaar gebracht door de hardwerkende NN-werknemers, die elke dag in betrekkelijke eenzaamheid hun best doen om de klanten van dienst te zijn, processen te verbeteren en verdergaande automatisering en kostenbesparingen mogelijk te maken. NN bedankt in het persbericht de medewerkers voor hun inzet. Maar veel medewerkers willen de waardering ook in geld zien.

Enkele citaten uit de vele e-mails die bij De Unie binnenkomen:

  • “De belasting van de medewerkers is tijdens corona extra groot. De waardering hiervoor mag de medewerker best terugzien in de cao.”
  • “NN doet het goed, mede door de inzet en bereidwilligheid van haar medewerkers. Dat moet beloond worden (niet alleen voor de MB en EB).”
  • “NN moet zich schamen dit zover te laten gaan komen. Kijk om je heen hoe andere verzekeraars het doen. En we hebben vorig jaar ondanks de coronatijd een prachtig resultaat behaald. Een stukje waardering hiervoor is wel op zijn plaats naar de medewerkers en niet alleen de aandeelhouders dus!”
  • “Medewerkers zijn het kapitaal van je bedrijf. Daarbij is de markt krap voor kenniswerkers bijvoorbeeld als ict’ers. Wil je kunnen concurreren als werkgever en betrokken medewerkers aantrekken en behouden dan zal je perspectief moeten bieden.”

Wat wil De Unie bereiken

Er zijn diverse cao’s afgesproken bij verzekeringsbedrijven voor het jaar 2021. We hebben bij de meeste van deze cao’s een structurele salarisverhoging van 2,25% afgesproken. Werkgevers vinden dit passend en betaalbaar, leden vinden dit acceptabel. Daarnaast spreken we andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden af in deze cao’s. De jaarcijfers van NN geven aan dat NN het even goed doet als de andere bedrijven in de sector.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht of wil je informatie met De Unie delen? Neem dan contact op. Je kunt mij bereiken door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl of bel 06-5252 2091.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

NN Group: Cao-overleg uitgesteld

Op 27 november 2023 heb ik je geïnformeerd dat op 30 november de laatste cao-onderhandelingen bij NN worden gehouden. Helaas…

Verslag webinar De Unie

De Unie overlegt met NN over de nieuwe cao. Deze onderhandelingen zijn in een eindfase. Na de onderhandelingen van 14…

Word gratis lid