De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Cao-onderhandelingen Groothandel in Bouwmaterialen geëindigd in een eindbod.

12 mei 2021

De afgelopen tijd zijn we druk geweest met de cao-onderhandelingen bij de Hibin, groothandel in Bouwmaterialen. De inzet was gelijk aan de vorige cao. Toen is er alleen maar een loonsverhoging afgesproken. Vandaar dat we onze inzet van 2020 aangepast hebben aan 2021 en deze opnieuw ingediend hebben. De voorstellenbrief kan je hier lezen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Wat is er gebeurd?

We hebben inmiddels 5 onderhandelingsrondes gehad. Het bleef daarbij vooral bij herhalen van wat er in onze voorstellenbrief en die van de werkgevers stond. Echte stappen werden niet gezet. Uiteindelijk hebben we in het laatste overleg vast moeten stellen dat we niet tot een akkoord kunnen komen. Uiteindelijk hebben de werkgevers besloten niet verder te onderhandelen en een eindbod te doen dat je hier kunt lezen. Uiteraard zijn we hier niet tevreden mee, anders zouden we je het wel als een akkoord voorgelegd hebben.

Wat staat er in het eindbod?

  • De pensioenpremie gaat met 3% omhoog. Dit is op zich goed nieuws. Op deze wijze krijg je zo een beter pensioen. Dit kost natuurlijk wel geld. De werkgevers betalen hier het grootste (2/3) gedeelte van, maar ook jij zal hier een bijdrage aan moeten leveren. Op zich zijn we hier zeker tevreden mee.
  • Je krijgt een éénmalige uitkering van € 350,- en je salaris gaat per 1 juni met 2% omhoog. Dus niet al aan het begin van het cao-contract. Wij wilden graag 3% structureel vanaf 1 januari 2021
  • Er komt een 80-80-100-regeling. Echter, alleen voor de werknemer van 60 jaar of ouder die aantoonbaar niet meer volledig kunnen werken en je moet daar wel je seniorendagen en ATV dagen voor inleveren. Een beetje een sigaar uit eigen doos. Wij wilden een 80-90-100- regeling voor iedereen van 62 jaar en ouder.
  • Verder wordt de cao à la carte-regeling, waarbij je bovenwettelijke arbeidsvoorwaarden uit kan ruilen voor iedereen beschikbaar. De werkgevers wilden alle arbeidsvoorwaarden “kapitaliseren” (vakantiegeld en dagen, ATV-dagen, de extra verlofdagen en dergelijke in geld omzetten en dit bij je maandsalaris stoppen. Dit zou dan vanaf 1 januari voor iedereen gaan gelden. Vervolgens moest je dan zelf aangeven of je dit anders wilde. Voor De Unie een slecht idee. Gelukkig is dit nu van tafel.

Wat vinden wij hier nu van?

De kernvraag is veel meer; wat vind jij hier nu van. Wij zijn hier niet echt tevreden mee zeker omdat een aantal andere punten uit onze voorstellenbrief niet gerealiseerd zijn. Ook wilde we in de cao een afspraak maken voor het betalen van een reiskostenvergoeding. Dit was voor de werkgevers onbespreekbaar. Uiteindelijk is dit een eindbod en leggen we het graag aan jou voor om daar een oordeel over te geven. Je kunt hier je stem uitbrengen tot en met 24 mei 2021.

Vragen?

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag van je. Je kunt me een e-mail sturen. Mijn emailadres is gerard.van.der.lith@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

HIBIN: Cao-resultaat afgewezen en nu?

We hebben alle stemmen geteld over het onderhandelingsresultaat voor de cao Groothandel in Bouwmaterialen (HIBIN). De uitkomst is negatief gebleken….

Word gratis lid