De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Bosch Transmission Technology: aangekondigde reorganisatie

17 mei 2023

De Unie is door de werkgever Bosch Transmission geïnformeerd over de aangekondigde reorganisatie bij Bosch Transmission Technology. Hierdoor komen ongeveer 175 arbeidsplaatsen te vervallen. Dit zal tussen nu en tot 2025 plaatvinden. Voor de indirecte medewerkers zal dit nog eerder, uiterlijk eind van dit jaar, plaatsvinden. Het is een behoorlijke ingreep voor deze collega’s die helaas geen toekomstperspectief meer lijken te hebben bij Bosch Transmission.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

De reden

Volgens de werkgever ligt de oorzaak bij de te snelle daling van de vraag van de CvT duwbanden en de te langzame ontwikkeling van nieuwe producten. Hierdoor daalt ook het productievolume van de duwbanden. Tegelijkertijd gaf de werkgever aan dat zij zo winstgevend mogelijk zullen moeten blijven met het huidige productportfolio om de ontwikkeling van de nieuwe producten te financieren. Daarom voelt de werkgever zich genoodzaakt om op deze manier de concurrentiepositie te versterken. Door de elektrificatietrend zal de vraag naar de duwband de komende jaren verder dalen, waardoor er een overcapaciteit is ontstaan in beide productielocaties.

Verplaatsing productie duwbanden

Door de verdere daling van de vraag bestaat wil Bosch de productie van de duwband verplaatsen naar de fabriek in Ho Chi Minh City. De locatie in Vietnam bevindt zich dichterbij de landen China en Japan, waar de grootste klanten van het bedrijf zich bevinden. Bosch in Tilburg zal de fabriek in Vietnam blijven ondersteunen met duwbandexpertise.

Toekomstvisie werkgever

Tilburg is van plan zich te gaan richten op de ontwikkeling en massaproductie van dunne metalen componenten voor elektromotoren, waterstof- en brandstofceltechnologieën. “Deze duurzame componenten zullen de komende decennia hard nodig zijn voor de transformatie in zowel de automobielmarkt als bij jouw werkgever”.

Wat kan De Unie voor jou betekenen?

De Unie vindt de reorganisatie een zeer zorgelijke ontwikkeling. Niet alleen voor de 175 collega’s die nu op korte termijn hun baan gaan verliezen maar ook voor de gevolgen op lange termijn. Het ontwikkelen van nieuwe producten brengt tenslotte veel onzekerheid met zich mee. Desondanks hopen we dat de werkgever de ontwikkelingen van de nieuwe producten kan versnellen waardoor voorkomen kan worden dat nog meer collega’s op den duur hun baan gaan verliezen. We zullen die ontwikkelingen kritisch op de voet blijven volgen.

Sociaal plan als vangnet noodzakelijk!

Wij willen afspraken met Bosch maken over een goed sociaal plan! Dit sociaal plan moet dienen als vangnet voor de collega’s die hun baan gaan verliezen. Het eerste overleg zal op 7 juni 2023 plaatsvinden. Tussendoor zullen we ook met onze leden en de OR in overleg treden om de inhoud van het sociaal plan goed met elkaar af te stemmen. De leden van De Unie zullen wij regelmatig op de hoogte houden van de onderhandelingen. Daarnaast staan onze juristen al klaar om je te kunnen helpen met je vragen maar ook om je te adviseren in het vervolgtraject.

Wil jij op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de onderhandelingen? Sluit je dan aan bij De Unie (dit kan al vanaf 0,-!).  Jij krijgt dan alle informatie over de reorganisatie én het sociaal plan. Als je compleet lid wordt, dan kun je ook nog meebeslissen over het het Sociaal Plan. Lid worden is heel eenvoudig:

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

Contact

Mocht je naar aanleiding van dit bericht vragen hebben dan kun je contact opnemen met de belangenbehartiger Suat Koetloe via e-mail suat.koetloe@unie.nl of door te bellen met 06-5252 2061.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid