De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Bosch Transmission Technology: aangekondigde reorganisatie

17 mei 2023

De Unie is door de werkgever Bosch Transmission geïnformeerd over de aangekondigde reorganisatie bij Bosch Transmission Technology. Ten gevolge hiervan zullen ongeveer 175 arbeidsplaatsen komen te vervallen, waarvan 100 directe, 40 indirecte medewerkers en 35 inhuurkrachten. Dit zal tussen nu en tot 2025 plaatvinden. Voor de indirecte collega’s zal dit nog eerder, tot eind van dit jaar, plaatsvinden. Het is een behoorlijke ingreep voor deze collega’s die helaas geen toekomstperspectief meer zullen hebben bij Bosch Transmission.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in!

 

De reden

Volgens de werkgever ligt de oorzaak bij de te snelle daling van de vraag van de CvT duwbanden en de te langzame ontwikkeling van nieuwe producten. Hierdoor daalt ook het productievolume van de duwbanden. Tegelijkertijd gaf de werkgever aan dat zij zo winstgevend mogelijk zullen moeten blijven met het huidige productportfolio om de ontwikkeling van de nieuwe producten te financieren. Daarom voelt de werkgever zich genoodzaakt om op deze manier de concurrentiepositie te versterken. Door de elektrificatietrend zal de vraag naar de duwband de komende jaren verder dalen, waardoor er een overcapaciteit is ontstaan in beide productielocaties.

Verplaatsing productie duwbanden

Door de toenemende daling van de vraag bestaat de intentie om de productie van de duwband te verplaatsen naar de fabriek in Ho Chi Minh City. De locatie in Vietnam bevindt zich dichterbij de landen China en Japan, waar de grootste klanten van het bedrijf zich bevinden. Bosch in Tilburg zal de fabriek in Vietnam blijven ondersteunen met duwbandexpertise.

Toekomstvisie werkgever

De productiefaciliteit in Tilburg is van plan om zich te gaan richten op de ontwikkeling en massaproductie van dunne metalen componenten voor elektromotoren, waterstof- en brandstofceltechnologieën. “Deze duurzame componenten zullen de komende decennia hard nodig zijn voor de transformatie in zowel de automobielmarkt als bij jouw werkgever”.

Wat kan De Unie voor jou betekenen?

Als De Unie vinden wij dit een zeer zorgelijke ontwikkeling, voor de 175 collega’s die nu op korte termijn zijn/haar baan gaan verliezen maar ook voor de gevolgen op lange termijn, door de verplaatsing van de volledige productie van de CvT duwbanden naar Vietnam. Desondanks hopen we dat de werkgever de ontwikkelingen van de nieuwe producten kan versnellen waardoor voorkomen kan worden dat nog meer collega’s op den duur hun baan gaan verliezen. We zullen die ontwikkelingen kritisch op de voet blijven volgen.

Sociaal plan als vangnet noodzakelijk!

Ook is er al een planning gemaakt met de werkgever om een sociaal plan af te spreken als vangnet voor de (175) collega’s die op korte termijn hun baan gaan verliezen. Het eerste overleg zal op 7 juni 2023 plaatsvinden. Tussendoor zullen we ook met onze leden en de OR in overleg treden om de inhoud van het sociaal plan goed met elkaar af te stemmen. Een uitnodiging voor de ledenvergadering zullen we je binnenkort sturen. Daarnaast staan onze juristen al klaar om je te kunnen helpen met je vragen maar ook om je te adviseren in het vervolgtraject.

Solidariteit en ondersteuning

Ook de steun en solidariteit van de collega’s die nog geen lid zijn van De Unie zijn van belang in dit traject. Zij kunnen meebeslissen wanneer zij lid worden van De Unie.  Lid worden is  eenvoudig door dit inschrijfformulier in te vullen.

Hoe verder?

Blijf onze nieuwsbrieven volgen en laat ons weten als er vragen zijn. De leden worden geïnformeerd over de uitkomst van de komende gespreken met werkgever over de inhoud van het sociaal plan.

Contact

Mocht je naar aanleiding van dit bericht vragen hebben dan kun je contact opnemen met de belangenbehartiger Suat Koetloe via e-mail suat.koetloe@unie.nl of door te bellen met 06-5252 2061.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid