De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Beroepsgoederenvervoer: Standaardkarakter van deze tijd?

09 augustus 2022

Het is volop zomertijd. Dit is dé tijd dat we vooruitkijken naar de komende cao-onderhandelingen voor het beroepsgoederenvervoer. In een reeks kleine artikelen polsen wij je mening over bepaalde onderwerpen. Heb je de vorige onderwerpen gemist of wil je ze nog eens nalezen? Klik hier!

Cao standaard of minimum wat is het verschil en is dit van deze tijd?

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Regelmatig krijg ik van onze leden de vraag voorgelegd, of het wel klopt wat de baas beweert, dat hij geen hoger loon mag betalen omdat de cao dat verbiedt. Het antwoord is, ja dat klopt.

In artikel 1 van onze cao staat dat de afspraken in de cao een standaardkarakter hebben. Dat betekent, dat niet ten nadele van de werknemer, maar ook niet ten voordele van de werknemer mag worden afgeweken.

Er zijn niet zoveel cao’s met een standaard karakter, de meeste hebben een minimumkarakter. Het grote verschil is, dat je bij een minimum cao wel ten voordele van de werknemer mag afwijken van de cao, maar (gelukkig) niet ten nadele.

Waarom zijn er dan überhaupt standaard bepalingen? Afspraken met een standaardkarakter zijn meestal bedoeld om concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen de werkgevers tegen te gaan. Dus met de bedoeling dat jij niet overloopt naar een andere baas, omdat je daar bijvoorbeeld meer verdienen kunt. Jouw baas heeft het al druk genoeg met van alles en nog wat en zit er niet op te wachten om steeds maar weer met werknemers in discussie te moeten gaan over de hoogte van hun loon. Werkgevers willen rust op dit gebied.

Ik ben benieuwd wat jij vindt. Moeten we het standaardkarakter handhaven, of moeten we voorstellen het karakter van de cao in een minimum cao te veranderen.

Contact

Edith Werger, cao-onderhandelaar van De Unie neemt je je stap voor stap mee door het proces rondom de cao-onderhandelingen. De komende weken worden alle voorstellen besproken. Wil je reagerenKlik hier om je reactie te geven. Begin september wordt er op de binnengekomen reacties gereageerd.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Beroepsgoederenvervoer: Eindbod

Afgelopen vrijdag (8 december 2023) hebben TLN/VVT, De Unie en de andere vakbonden voor de vierde keer onderhandeld om tot…

Beroepsgoederenvervoer: Tweede ronde 3%

Afgelopen vrijdag heeft de tweede cao-onderhandelingsronde van de Beroepsgoederenvervoer plaatsgevonden. De Unie heeft haar voorstellenbrief ingediend en toegelicht. Onze voorstellenbrief vind…

Word gratis lid