De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Beroepsgoederenvervoer: Onkostenvergoeding woon-werkverkeer en thuiswerken

19 augustus 2022

Het is volop zomertijd. Dit is dé tijd dat we vooruitkijken naar de komende cao-onderhandelingen voor het beroepsgoederenvervoer. In een reeks kleine artikelen polsen wij je mening over bepaalde onderwerpen. Heb je de vorige onderwerpen gemist of wil je ze nog eens nalezen? Klik hier!

Ontvang de laatste cao updates in jouw mailbox! Schrijf je gratis in!

Bij het opstellen van cao-voorstellen voor het beroepsgoederenvervoer, zou je wellicht niet direct denken aan een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer en een thuiswerkregeling.

Niet iedereen die onder deze cao valt, is een chauffeur. Ruim 60.000 mensen die ook onder deze cao vallen oefenen een andere functie uit (bijvoorbeeld een planner, inkoper of een administrateur). Reden genoeg om de thuiswerkregeling aan te kaarten.

Thuiswerken is een vorm van “tijd en plaats ongebonden werken”, vroeger noemden we dat het Nieuwe Werken. Het is een duurzaam inzetbaarheid-instrument om gezond je AOW te kunnen halen. De Unie is hier een groot voorstander van. Het is niet alleen prettig voor de werknemer, maar ook kostenbesparend voor de werkgever. Bovendien is uit diverse onderzoeken gebleken, dat mensen die plaats en tijd onafhankelijk werken (dus onder andere het thuiswerken) productiever zijn! Op dit gebied bestaat veel onbekendheid en wellicht daardoor koud water vrees bij werkgevers. De Unie gaat graag met jouw werkgever het gesprek hierover aan, vind je dat een goed idee? Thuiswerken is nu vooral bekend geworden door corona.

Ook willen we dan de dag-onkostenvergoeding die de NIBUD voorstelt hanteren (deze is net verhoogd naar 3,- euro per dag). Het lijkt ons redelijk dat werkgever de onkostenvergoeding voor het thuiswerken mag verrekenen met de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer. Tenslotte worden die dan niet meer gemaakt.

Vergoeding woon-werkverkeer moet toch normaal zijn?! Dat brengt mij op het tweede onderwerp. In de huidige cao is geen regeling woon-werkverkeer afgesloten. Dit onderwerp staat al jarenlang op de agenda, maar helaas zijn hier nooit afspraken over gemaakt door cao-partijen. Mede gezien dat de brandstofprijzen fors gestegen zijn, wil De Unie dit onderwerp ook tijdens de komende onderhandelingen hoog op de agenda plaatsen met als doel hierover nu wel een cao-afspraak te maken.

Ook nu hoor ik graag wat jij vindt.

Contact

Edith Werger, cao-onderhandelaar van De Unie neemt je je stap voor stap mee door het proces rondom de cao-onderhandelingen. De komende weken worden alle voorstellen besproken. Wil je reagerenKlik hier om je reactie te geven. Begin september wordt er op de binnengekomen reacties gereageerd.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Beroepsgoederenvervoer: Eindbod

Afgelopen vrijdag (8 december 2023) hebben TLN/VVT, De Unie en de andere vakbonden voor de vierde keer onderhandeld om tot…

Beroepsgoederenvervoer: Tweede ronde 3%

Afgelopen vrijdag heeft de tweede cao-onderhandelingsronde van de Beroepsgoederenvervoer plaatsgevonden. De Unie heeft haar voorstellenbrief ingediend en toegelicht. Onze voorstellenbrief vind…

Word gratis lid