De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Arcadis: Stand van zaken

26 juli 2023

In dit bericht informatie over het pensioen, de cao en enkele wijzigingen bij Arcadis.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Pensioen

Nadat de Tweede Kamer in december 2022 voor de nieuwe pensioenwet heeft gestemd, heeft de Eerste Kamer dit eind mei ook gedaan. Daarmee is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) formeel ingegaan per 1 juli 2023. Meer hierover kan je hier terugvinden. Ook  het pensioenfonds informeert haar deelnemers. Zo legt het fonds uit wat het nieuwe pensioenstelsel betekent voor jou via.

Pensioen Arcadis

De huidige pensioenregeling van Arcadis is voor drie jaar afgesloten en loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025. Partijen hebben toen ook afgesproken voor de eindtijd komen tot een nieuwe pensioenregeling in het kader van de nieuwe Pensioenwet.

Eerder dit jaar hebben sociale partners al de keuze voor het pensioencontract gemaakt, namelijk het solidaire contract. In maart zijn de onderwerpen invaren en compensatie besproken. In mei hebben we het gehad over de doelen van de solidariteitsreserve en de vulling van de reserve. In juni hebben vakorganisaties en HR Arcadis gesproken over de vormgeving van de uitkeringsfase en de input voor risicohouding. Zo hebben we alle inhoudelijke onderdelen van de pensioenregeling behandeld en er een voorlopige keuze bij gemaakt. Het pensioenfonds kan nu in de zomerperiode berekeningen laten maken. Na de zomer gaan we de uitkomsten bekijken en er verder over spreken.

Cao

Op 27 juni 2023 kwam Arcadis in het nieuws toen het ging over ‘groenearbeidsvoorwaarden. Zie ook het artikel bij NOS. Een mooibruggetjenaar het onderwerp cao. Aan het einde van dit jaar loopt de cao af en is er over een nieuwe te onderhandelen. De verkenning van de cao-onderwerpen staat gepland op maandag 11 september 2023. Er zijn vier onderhandelingsrondes gepland. De eerste ronde is op donderdag 5 oktober en de laatste onderhandeling is op woensdag 6 december 2023. Voor de start van de onderhandelingen vragen wij bij de leden van De Unie de wensen voor een nieuwe cao op. 

Wijzigingen

Met ingang van 1 juli 2023 is de Global BV opgericht. Van de 130 medewerkers in Arcadis NV zijn er 116 overgegaan naar Arcadis Global. In Arcadis Global zit de staf die bovenlands werkt. De afdelingen marketing, communicatie en treasury blijven met samen met het executive leadersteam in de NV. Er verandert niets in waar Global-medewerkers werken en zij houden hun arbeidsvoorwaarden. Arcadis wil ook dat zij onder cao vallen. Om dat te regelen, moet Arcadis Global ook genoemd worden als werkgever in de cao. Dit is een kleine en administratieve handeling die in orde gemaakt wordt. Een andere wijziging is dat adviesbureau Overmorgen en Arcadis per 1 januari 2024 juridisch fuseren. OverMorgen maakt al onderdeel uit van Arcadis en de cao Arcadis.

Contact

Zijn er vragen naar aanleiding van dit bericht. Neem dan contact op met de belangenbehartiger, Emanuel Geurts via emanuel.geurts@unie.nl en/of telefonisch via 06-52522074. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid