De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

APG: Uitslag stemming over eindbod cao

01 juli 2024

Tot en met donderdag 27 juni 2024 konden de leden van De Unie stemmen over de cao. Inmiddels is de uitslag bekend. 54% heeft voor het eindbod van de werkgever gestemd en 46% heeft tegengestemd.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Verdeeldheid

De uitslag geeft geen enkele aanleiding tot jubel. Daarvoor is de verdeeldheid te groot. Immers 46% is tegen het eindbod. Ook als we de reacties van de voorstemmers erbij betrekken, blijkt nog eens nadrukkelijk de teleurstelling in het aanbod van de werkgever. Desondanks legden een aantal voorstemmers zich uiteindelijk neer bij het eindbod van de werkgever.

Reacties

Enkele medewerkers spreken hun begrip uit voor de situatie bij APG en vinden het aanbod passend. De reacties van de tegenstemmers zijn echter niet mals. Ongenoegen over het eenzijdig opleggen van een eindbod, onvoldoende (inflatie)correctie, te weinig waardering voor hun inzet. Vooral hetgeen APG nog in dit kalenderjaar wil doen (0,5% per 1 september 2024) zet kwaadbloed. Dit alles wordt als te mager en ontoelaatbaar geduid.

Misverstand

Uit de reacties blijkt ook een misverstand. Daar willen we graag opheldering over geven. Het klopt dat APG per 1 september 2024 nog 0,5% structurele loonsverhoging wil geven. Dat staat dan naast de verhoging van 3,75% die per 1 januari 2024 al is toegekend. Dus uiteindelijk heb je dan in dit kalenderjaar 4,25% (nominaal) erbij ontvangen. Het blijft onverlet dat een groot aantal tegenstemmers de uiteindelijke 8% over een periode van twee jaar onvoldoende vindt.

Motieven

Ook willen we vermelden dat een groot aantal voor- en tegenstemmers zonder aanvullende toelichting zijn stem heeft uitgebracht. Ook zij hebben natuurlijk motieven voor hun persoonlijke keuze, maar hebben die niet expliciet vermeld.

Werkgever

Formeel geldt hier het democratisch verenigingsrecht dat wanneer een meerderheid voorstemt er een cao komt met De Unie. Nu echter het verschil tussen de voor- en tegenstemmers procentueel zo klein is gaan we echter eerst een duidelijk signaal afgeven bij de werkgever. Ook volgen we de uitkomsten van de stemmingen bij de overige vakbonden en steunen we, voor zover mogelijk, elkaar. Accepteert de werkgever bewust de verdeeldheid onder de werknemers? Hebben ze geen boodschap aan het signaal dat wordt afgegeven? Zijn er nog mogelijkheden om tot verbeteringen te komen? Allemaal vragen waar we nu nog geen antwoord op kunnen geven.

Meerderheid

Wij vonden het echter onze plicht om onze leden snel te informeren over het stemgedrag met betrekking tot het eindbod van de werkgever. Een eindbod waar de cao-delegatie van De Unie niet mee akkoord is gegaan, maar de leden van De Unie zich met een nipte meerderheid bij neerleggen.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Joop Voesten. Dit kan door een e-mail te sturen naar: joop.voesten@unie.nl

Gerelateerde berichten

APG: cao-onderhandelingen

In dit bericht informeren wij je over de voortgang van de cao-onderhandelingen. Afgelopen maandag kwamen de delegaties van de vakbonden…

Word gratis lid